Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beogradske elektrane ODBACUJU tvrdnje stranaka o naplati grejanja

  Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane odbacilo je kao neistinite navode pojedinih opozicionih stranaka i pokreta o obračunu, cenama i naplati toplotne energije.

  Iz tog javnog preduzeća su naveli da je „poslednja značajnija“ promena cene za isporučenu toplotnu energiju bila 2012. godine, kada je cena povećana za 18,5 odsto po svim kategorijama potrošača i elementima cene.

  „U oktobru 2015. godine urađeno je poslednje usklađivanje, odnosno formiranje cene grejanja u skladu sa novom Uredbom, a prema stvarnim troškovima za proizvodnju i isporuku toplotne energije u iznosu od 0,04 odsto. Od 1. oktobra 2015. godine, cena toplotne energije se nije menjala“, stoji u saopštenju.

  Navodi se i da je „suprotno iznetim tvrdnjama neodgovornih političkih pokreta, stranaka i pojedinaca“, odluka o načinu obračuna naknade za isporučenu toplotnu energiju „isključivo u nadležnosti potrošača“.

  „Obaveštenje o postupku i uslovima za promenu načina obračuna toplotne energije je jasno istaknuta na sajtu Beogradskih elektrana i svaka skupština stanara ukoliko želi može da promeni način obračuna i da pređe sa paušalnog načina obračuna na naplatu prema utrošku“, piše u saopštenju.

  Dodaje se da se smanjenje troškova za isporučenu toplotnu energiju i postizanje optimalnog, propisanog i kvalitetnog zagrevanja stanova može ostvariti „jedino povećanjem energetske efikasnosti objekata“.

  Polovina objekata energetski neefikasna

  „Zabluda je da se samo promenom načina obračuna istovremeno smanjuju i računi za grejanje. Od svih stambenih objekata koji isporučenu toplotnu energiju plaćaju po paušalu, skoro polovina je energetski neefikasna što znači da bi im promena načina obračuna dodatno uvećala troškove grejanja“, naveli su iz Beogradskih elektrana.

  Prethodno je Pokret za preokret saopštio da su Beogradske elektrane, od 2014. do 2022. godine, kršenjem zakona o komunalnoj delatnosti, kroz monopolske cene oštetile Beograđane, koji se greju preko tog javnog preduzeća za više miliona evra, odnosno u proseku za 30 milona evra godišnje i taj novac uplaćivale u gradski budžet, sa namenom opšte potrošnje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE