Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd između Stambol kapije i novogodišnje kapije

  Radovi na rekonstrukciji Trga Republike svečano su počeli 22. septembra. Tada je najavljeno da će Beograd dobiti centralni trg po ugledu na svetske metropole. Kako je tada obznanio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, radovi bi trebalo da traju 420 dana. Kažemo trebalo, pošto se u međuvremenu mnogo toga izdešavalo.

  Svetloj budućnosti rekonstruisanog Trga Republike na put je stala prošlost. Naime, gle čuda, na samom Trgu pronađene su arheološke iskopine. Po svemu sudeći, to su ostaci Stambol kapije, jedne od četiri kapije Beograda na izlasku iz varoši. Budući da je kroz nju vodio drum u pravcu Istanbula (Stambola), po tome je dobila i naziv.

  Zbog ovog otkrića radovi na Trgu Republike su stali.  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će rekonstrukcija Trga Republike uskoro biti nastavljena, ali po izmenjenom projektu koji će omogućiti da iskopine budu dostupne javnosti.

  „Posle sastanka u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda precizirano je da će njihovi radovi trajati do sledećeg četvrtka, nakon čega će biti jasno saopšteno šta je tačno pronađeno na Trgu“, rekao je Vesić za RTS.

  On je naveo da je spuštana sonda na četiri metara dubine, dokle dopire bedemi i kada Zavod bude završio posao radovi će moći da se nastave.

  Vesić je dodao da se očekuje da iz Zavoda predlože kako da se nađeni ostaci sačuvaju, a da je za sada pretpostavka da je reč o Stambol kapiji, ali postoje i stručnjaci koji smatraju da su to ostaci Vitenberške kasarne, koja je sagrađena i srušena u vreme Austrijanaca.

  „U svakom slučaju, znaćemo predlog Zavoda i u skladu s tim, projekat će biti izmenjen jer će otkopine biti sačuvane da bi građanima i turistima bile dostupne“, rekao je Vesić, preneo je Beoinfo.

  Dok radovi na Trgu Republike čekaju, u neposrednoj blizini niču nova novogodišnja  „gradilišta“. Da ne bude da se sa radovima zabušava. Tu su tuneli, lavirinti, ali i nova zlatna kapija na početku Knez Mihailove ulice koja kao da želi da parira Stambol kapiji.

  Izvor: BizLife

  Foto: BizLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE