Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  štednja

  „Bela knjiga“ stranih investitora: Srbija STABILNO i UMERENO

  Srbija je nastavila „stabilan i umeren napredak“ u reformama i do sada sprovela 41 odsto preporuka stranih investitora za unapređenje uslova poslovanja, rekla je predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova.

  Ona je na predstavljanju „Bele knjige“ preporuka za 2019. godinu rekla da u primeni preporuka napredak ove godine iznosi sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, jer je 2017. godine formirana radna grupa za njihovo sprovođenje što je ubrzalo realizaciju.

  „Nadamo se da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i da ćemo se sledeće godine primaći cifri od 50 odsto“ primenjenih preporuka, rekla je Mihajlova.

  Dodala je da Savet stranih investitora, koji predstavlja 120 kompanija koje su u Srbiju uložile 35 milijardi evra i zapošljavaju 100.000 ljudi, od Vlade Srbije očekuje da ubrza pristupne pregovore sa EU, jer je „to način da se unapredi konkurentnost srpske privrede“.

  Neophodno je raditi i na održivoj fiskalnoj konsolidaciji, odnosno strukturnim reformama, privatizaciji javnih preduzeća i unapređenju i primeni zakona, posebno na jačanju poreske administracije.

  Treba pojačati reforme i u oblasti poreza, rada, digitalizacije, elektronskog poslovanja, nekretnina i izgradnje, inspekcije, bezbednosti hrane i farmaceutskoj industriji i u opštem pravnom okviru sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

  Mihajlova je rekla da je uveden „fic indeks“ kojim će se rangirati oblasti sa najvećim napretkom i dodala da je reforma u uvođenju digitalizacije bila umerena, a da u oblasti bezbednosti hrane nije bilo napretka.

  Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je „proces proširenja za EU prioritet i tu nema dileme“. „Srbija izvozi 65 odsto robe u zemlje EU i to potvrđuje jake veze između EU i Srbije“, rekao je Fabrici.

  Vladavina prava je, kako je rekao, prioritet, kao i borba protiv korupcije i slobodni mediji, a napredak će se ostvariti i ako se reformiše javna uprava, privatizuju javna preduzeća, javne nabavke učine transparentnijim, smanji birokratija, parafiskalni nameti i liberalizuje tržište rada.

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je zadovoljna što je „prekoračen magični broj“ od 40 odsto sprovedenih preporuka, ali da nije srećna. „Znam da možemo bolje i brže i nastavićemo, već popodne“, rekla je Brnabić.

  Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Vlada planira da unapredi radno-pravno zakonodavstvo, posebno u agencijskom zapošljavanju.

  On je kazao da je u toku izrada strategije za smanjenje iseljavanja i povratak onih koji su otišli, a naredne godine će se doneti i akcioni plan.

  U toku je reforma Nacionalne službe za zapošljavanje radi dokvalifikacije radne snage, predloženi zakon o agencijskom zapošljavanju „koji će u isti položaj staviti sve radnike“ uskoro stiže u Skupštinu Srbije, a Đorđević je rekao i da je pojačan inspekcijski nadzor „rada na crno“.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE