Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomija, investicije, Srbija

  Realni rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 0,7%

  Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine,  iznosio je 0,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

  U poređenju sa prethodnim kvartalom, pad BDP-a bio je 0,2 odsto. Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija, 9,9 odsto, industriji i snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama, 2,3 odsto, i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 5,7 odsto.

  BDP

  Rast Srbije, novac, BDP (Freepik)

  Pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru građevinarstva, 1,5 odsto, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane, 0,2 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 4,2 odsto.

  Posmatrano po upotrebi BDP-a, rast je zabeležen u izdacima za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima, 0,3 odsto, bruto investicijama u osnovna sredstva, dva odsto i izvozu robe i usluga, 8,3 odsto.

  Pad je bio u izdacima za finalnu potrošnju domaćinstava, 0,3 odsto, izdacima za finalnu potrošnju države, 4,9 odsto i uvoza robe i usluga, 1,8 odsto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE