Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bankrotirao „Tomas Кuk“, 150.000 turista nema ko da vrati kućama

  Jedan od najvećih svetskih tur operatera „Tomas Кuk“ objavio je bankrot posle neuspelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru

  Britanski mediji javljaju da je usred krize oko Bregzita tamošnja vlada pred novim izazovom.

  Potrebno je sa letovanja vratiti sto pedeset hiljada britanskih turista koji su uplatili aranžmane preko „Tomasa Кuka“, čuvene agencije koja postoji 178 godina.

  Кompanija je bila u pregovorima za premošćavanje duga od 1,7 milijardi funti, ali su pregovori propali što znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter letovi kojima turisti treba da se vrate u Britaniju.

  https://www.bizlife.rs/putovanja/danas-je-promenjena-mapa-turizma-sveta-bankrotirao-tomas-kuk-grcka-na-kolenima/

  Britanska vlada preuzela je na sebe najveću operaciju povratka svojih građana u zemlju ikada, preporučujući turistima da ne prekidaju odmor i ne odlaze na aerodrom u sopstvenom aranžmanu.

  „Tomas Кuk“ ima 9.000 zaposlenih i 94 aviona, a bankrot ih sve ostavlja bez posla.

  Nije jasno da li će se avioni kompanije koristiti za repatrijaciju turista, mada predstavnici vlade polažu nade u to da će uz državnu pomoć iz fondova za hitne intervencije u turizmu kriza biti upravo tako prevaziđena.

  Britanski turisti kažu da su u nekim odmaralištima bili zaključani i da im je uprava tražila da sami plate boravak pre napuštanja hotela jer uplate tur operatera obično stižu sa kašnjenjem od 90 dana, što je sada dovedeno u pitanje.

  To je, navodno, prevaziđeno i svi turisti moći će da okončaju svoje letovanje i vrate se nazad, barem tako tvrdi britanska vlada u ovom trenutku.

  „Tomas Кuk“ ima podružnice po celoj Evropi i naročito je snažan u Skandinaviji. Zapošljava oko 21.000 ljudi širom sveta, od toga 9.000 u Velikoj Britaniji i trenutno njegove usluge koristi 600.000 ljudi.

  Za sada nema informacija kako će se bankrot odraziti na delove kompanije izvan Ujedinjenog kraljevstva.

  Džonson: Teška situacija

  Brtanski premijer Boris Džonson, koji se uputio u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, obećao je obiman vladin odgovor kako bi se pomoglo muštrijama Tomasa Кuka.

  „Veoma je teška situacija, naše misli su sa mušterijama Tomasa Кuka, turisima koji se suočavaju sa teškoćama da dođu kućama“, naveo je Džonson.

  Кako je dodao, Vlada će se potruditi da ih vrati i biće napravljeni planovi kako bi se učinilo ono što je neophodno.

  Naveo je i da je potrebno pronaći načine na koje bi se tur operateri zaštitili od banktorstva u budućnosti.

  Izvor: RTS/BBC

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE