Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bajdenova ekipa „zakuvala“ Srbiji: Priznati Kosovo, Rusija i Kina ne valjaju

  U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih država održano je saslušanje na kome su učestvovali stručnjaci za Zapadni Balkan, koji su dali preporuke budućoj administraciji, koju će predvoditi Džo Bajden, o tome kakve stavove treba zauzeti prema našem regionu.

  Bez priznanja Kosova nema EU

  Srbiji neće biti odobreno članstvo u Evropsku uniju sve dok ne prizna (tzv.) Kosovo, poručio je predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliot Engel.

  Vreme je da Srbija nastavi dalje. (Tzv.) Kosovo je nezavisno, rekao je Engel na sastanku odbora, na koji su pozvani i Danijel Server, Januš Bugajski i Medlin Olbrajt, zvaničnici i nevladini promoteri kosovske nezavisnosti.

  „Iskreno, blokiranje priznanja (tzv.) Kosova i njegovo članstvo u UN samo smeta Srbiji, jer joj ulazak u EU neće odobren sve dok ne prizna nezavisnost (tzv.) Kosova“, rekao je Engel.

  Kina i Rusija nisu dobre za Srbiju

  Kongresmen Majkl Makol uputio je tokom svog obraćana poruku vlastima u Srbiji da „saradnja sa Kinom i Rusijom nije dobra“.

  „Vlasti u Srbiji moraju da shvate da im Putin i Si nisu prijatelji. Saradnja sa Kinom i Rusijom nije dobra za Srbiju“, rekao je spomenuvši ruskog i kineskog predsednika.

  Dok SAD pokušavaju sda pomognu zemljama Zapadnog Balkana, auitoritarni režim Vladimira Putina promoviše jednu agresivnu agednu. Putin zaustavlja demokratske promene u regionu i uzurpira integracije sa zapadom, rekao je on.

  „Ako Srbija bude kooperativnija, lakše ćemo postići ciljeve. Amerikanci treba da budu jasni sa Srbijom o njihovom učešću u nestabilnosti na (tzv.) Kosovu, BiH, pa čak i u Crnoj Gori. EU treba da kaže da neće biti više otvaranja poglavlja, ukoliko će Srbija pratiti instrukcije Rusije i Kine“, poručio je profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server.

  Olbrajtova svuda vidi – Kineze

  Važno je naglasiti da je danas Balkan znatno bezbedniji. Ljudi iz regije će, nadam se, imati dobre odnose sa Bajdenom. Zemlje Balkana su jako pogođene, korupcija je glavni problem, tvrdi Medlin Olbrajt, nekadašnja ambasadorka Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama i američka državna sekretarka.

  „Kina i Rusija takođe pojačavaju svoj uticaj. Prioritet treba biti uspostavljanje demokratskih institucija. Sledeća administracija treba da izgradi novu strategiju za Balkan, koja će se zasnivati na saradnji sa UN. Prisustvo SAD u regionu pomoći će zemljama da krenu napred. Glavni cilj je da Kosovo postane normalna zemlja, članica EU. Spremna sam da učinim sve da nova administracija doživi uspeh“, poručila je Olbrajtova.

  Rusija, prema njenim rečima, želi tokom cele istorije specijalne odnose sa Srbijom. Koriste taktiku KGB i žele da spreče saradnju sa Zapadom. Naši odnosi sa Kinom imaju uticaja na mnoge delove sveta. Međusobna ekonomska saradnja bi pomogla svima u regionu, dodala je.

  Iznenađena sam, Kinezi su svuda, čak i u Venecueli. Ne odustaju od svog pojačanog uticaja, prave probleme u zemljama u kojima se nalaze. Investiraju u glavne industrijske grane. Moramo načiniti Balkan stabilnim, bez etničkih problema i korupcije, uspostaviti demokratski sistem. Nismo ostali dovoljno umešani u razvoj pojedinih naroda.

  „Kinezi imaju energetski problem, ne ulažu iz altruizma. Moramo razviti strategiju i pokazati im da ne mogu raditi to što rade“, smatra Olbrajtova.

  Podsetimo, prema pisanju medija u regionu, na sastanak su pozvani stručnjaci za Zapadni Balkan, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server i analitičar Januš Bugajski.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE