Autorski tekst Ane Brnabić za magazin BIZLife: Da Srbija ne propusti još jednu priliku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autorski tekst Ane Brnabić za magazin BIZLife: Da Srbija ne propusti još jednu priliku

  Autorski tekst predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za magazin BIZLife

  Ekonomske reforme i fiskalna konsolidacija bili su prioritet u dosadašnjem radu Vlade Srbije. Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koju je vodila prethodna Vlada i koju je nastavio tim koji ja predvodim, uspeli smo da stabilizujemo ekonomiju i javne finansije i značajno unapredimo investicionu klimu.

  Odgovorno vođenje politike znači hrabrost da se donose teške odluke, koje za cilj imaju dugoročne efekte i koje odolevaju pritiscima popularnih kratkoročnih mera. Moram istaći da je odgovornost u vođenju ekonomske politike koju je vodio moj prethodnik, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dala snažan vetar u leđa Vladi koju predvodim, ali je istovremeno bila i velika obaveza da se nastavi sa reformama čiji je cilj približavanje naše zemlje vodećim ekonomijama sveta, kako po uređenju, tako i po standardu.

  Na pragu 2018. godine, pred nama je novi izazov, a to je izgradnja ekonomije zasnovane na inovacijama i na znanju. Ekonomija 21. veka počiva na digitalizaciji i obrazovanju i zato su ovo dva ključna prioriteta Vlade Srbije.

  Rezultati istraživanja koje je nedavno sprovela Američka privredna komora u Srbiji, u kome je učestvovalo oko 200 kompanija članica koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi, koje su do sada u Srbiju investirale više od 14 milijardi evra, potvrđuju da su najbolji rezultati postignuti u oblasti smanjenja budžetskog deficita, efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola i reformi eUprave. Upravo je jedan od ciljeva ove Vlade reforma, modernizacija državne uprave uz uspostavljanje eUprave u punom kapacitetu. Elektronska uprava znači bolje i efikasnije usluge i za građane i za privredu, veću transparentnost u vođenju javnih poslova i predstavlja važan mehanizam u borbi protiv korupcije i smanjenja birokratije.

  Formiranjem Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu, Vlada je postavila dobru osnovu za razvoj eUprave. Kancelarija objedinjava IT kapacitete, omogućava centralizovanu kontrolu nabavki i trošenja resursa. Formirali smo državni Data centar koji je ključan za efikasno funkcionisanje eUprave i koji će u narednom periodu doneti ogromne uštede za budžet jer će sva IKT infrastruktura biti na jednom mestu, a bezbednost podataka garantovana.

  Naš je cilj da građanima i privrednicima omogućimo da najveći deo poslova obavljaju putem interneta, bez odlaska na šalter. Važan korak u tom pravcu je omogućavanje elektronskog plaćanja na Portalu eUprave, korišćenjem DINA, Visa, Master i Maestro platnih kartica. Za građane to znači da će moći da, bez odlaska na šalter pošte ili banke, elektronskim putem plate različite administrativne takse, takse za matične knjige ili registraciju vozila. Naredni korak u tom pravcu biće plaćanje usluga na Portalu eUprave integrisanim elektronskim bankarstvom (eBanking) i elektronskim novcem (eWallet).

  U razvoju eUprave koja dodatno treba da unapredi uslove poslovanja, neophodno je da se kreira zakonodavni okvir koji će podsticajno delovati na privredu, a da smo na dobrom putu, pokazuje mišljenje članica AmCham-a, koje su u istraživanju pozitivno ocenile poslovnu klimu u Srbiji i smatraju da je trend poboljšanja poslovne klime stabilan: kompanije su optimističnije nego ranijih godina u pogledu rasta njihovog poslovanja jer čak 70% kompanija očekuje ekspanziju poslovanja, što je povećanje veće od 10% u odnosu na prošlu godinu.

  Važan korak u daljem razvoju eUprave i stalnog unapređenja uslova poslovanja je usvajanje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, kao i formiranje Radne grupe Vlade za smanjenje upotrebe pečata i eliminaciju papirnih faktura. Sredinom decembra Vlada je izdala i jasno objašnjenje kojim se još jednom naglašava ukidanje papirnih faktura. Trudimo se da pečat u mandatu ove Vlade pošaljemo u istoriju. Radimo na Izmenama Zakona o deviznom poslovanju, Izmenama Zakona o trgovini koji treba da obuhvati eTrgovinu, kao i Zakona o eUpravi. Takođe je 1. decembra počela javna rasprava o nacrtu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je još jedan važan zakon koji će nam omogućiti bezbedan i dobro planiran nastavak uvođenja elektronske uprave. Javna rasprava će trajati do 15. januara i ja pozivam sve zainteresovane da se uključe u ovaj važan proces.

  O rezultatima koje smo postigli na unapređenju poslovnog okruženja i investicione klime, govore i priznanja kredibilnih međunarodnih institucija: među 190 zemalja na «Doing Business» listi Svetske banke, Srbija zauzima 43. mesto, što je najbolji rezultat od kada se naša zemlja našla na ovoj listi. Na listi globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma napredovali smo 12 mesta, a Svetska banka je u oktobru Srbiju proglasila za lidera u Jugoistočnoj Evropi po sprovodenim reformama.

  Digitalizacija kao jedan od prioriteta Vlade, prožima ne samo oblast poslovanja već i obrazovanje. U razvoju digitalne ekonomije i ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama čemu težimo, upravo je obrazovanje stub. Uvođenjem Informatike i programiranja kao obaveznog predmeta od 5. razreda osnovne škole, povećanjem upisnih kvota za studente na tehničkim fakultetima za 20%, kao i sprovođenjem sada već drugog kruga prekvalifikacija za programere juniore za 900 polaznika, pokazali smo da idemo u susret potrebama tržišta rada 21. veka, koje traži stalno učenje i usavršavanje.

  Obrazovni sistem koji neguje kreativno i kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje, vaspitavaće i obrazovaće mlade ljude koji će biti spremni da odgovore na izazove IV industrijske revolucije. Ponosna sam na činjenicu što mi takve ljude već imamo: Institut ”BioSens” iz Novog Sada koji je pobedio na evropskom konkursu za istraživanje i inovacije «Horizon 2020»,  kompanija «Nordeus» jedna je od globalnih lidera u ”gejming” industriji ili «Seven Bridges» koja se bavi istraživanjem genoma u otkrivanju leka protiv raka, koja je proglašena za jednu od 50 najpametnijih kompanija na svetu, Institut za fiziku, «Start It» mreža koja sa zainteresovnim mladim ljudima nesebično deli iskustvo i znanje kako pokrenuti i održati «startape», «NTP Beograd» u okviru koga su start-up i inovacione firme ostvarile prihod od 10 miliona evra u prošloj godini, sve su to kompanije i organizcije koje su pokrenuli i izgradili ljudi iz Srbije, koje su danas svetski poznati brendovi. Oni su najbolja motivacija mladim ljudima da ulaganje u znanje i obrazovanje, kreativnost i inovacije, vodi ka međunarodnom priznanju i uspehu.

  Kao predsednica Vlade Srbije i u 2018. godini nastaviću da, zajedno sa mojim timom, radim na tome da stvorimo sistem obrazovanja namenjen modernim generacijama koje će kreirati moderno društvo koje će privlačiti mlade ljude i talente. Digitalizacija ostaje ideja vodilja za mene i moj tim, jer ona obuhvata sve oblasti društva i ljudskog stvaralaštva, od privrede, poljoprivrede, medicine, kreativnih industrija i kulture. To je naša razvojna šansa koju ne smemo da propustimo. Moje obećanje građanima je da ću sa svojim timom učiniti sve da Srbija ne propusti još jednu priliku.

  Uz nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje evropskih integracija, jačanje vladavine prava i ulaganja u kulturu, bez koje nema održivog rasta ni jednog društva, ostajemo posvećeni unapređenju kvaliteta života svih građanki i građana naše zemlje. Sledeće godine otvorićemo Narodni muzej, što je nastavak obnove velikih nacionalnih kulturnih institucija, nakon što smo u oktobru, nakon 10 godina renoviranja, otvorili Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

  Među ekonomskim izazovima koji nas očekuju u narednoj godini, jeste rad da ostvarimo prognozirani rast BDP-a od 3,5% i dalje radimo na osnovama da se taj rast ubrza. Smanjenje nezaposlenosti ostaje prioritet i cilj nam je da sledeće godine stopu nezeposlenosti spustimo ispod 10%.

  Vlada Srbije će nastaviti i sa daljim infrastrukturnim povezivanjem, što je jedan od ključnih pokretača rasta. Posebno sam ponosna što je početak izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta prvi prekogranični projekat u okviru formata saradnje Kina i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je još jedna potvrda i priznanje odgovorne međunarodne politike Vlade Srbije.

  Iskrena želja mi je da naše društvo prihvati drugačiju realnost i promenjene okolnosti, da se okrenemo budućnosti, a prošlost i mitove 90-tih ostavimo u prošlom veku. Mi kao društvo moramo da napravimo iskorak i budemo ponosni šta smo sve uspeli da uradimo za samo nekoliko godina. Krenuli smo da menjamo sliku Srbije u svetu i ja ću na tome posvećeno raditi i u sledećoj godini.

  Želim vam puno uspeha i da na sve izazove gledate kao na prilike za rast. Zajedno možemo više!

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Vlada Srbije, Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   Zahvalnost predsednika kinezima za interesovanje za RTB Bor, mislim da je rečeno kako bi se reklo nešto. Ovoj izjavi predhodila su puzanja i vučenje po zemlji ispred kinza i sve ide iz nekog početka. Ovoj priči pripadaju dve zadnje godine, a da li će se desiti nešto konkretnije sa RTB Borom teško je pretpostaviti. Sve dok je na čelu Spaskovski i sve dok se neukoloteče trajektorije novca, od stavljanje na čvrste noge RTB Bor nema ništa. Viši interesi su najviši, nema tu šale. Zamajavanje se nastavlja da su za RTB Bor zainteresovane bezbroj firmi iz Rusije, Kine, Kanade i još neke zemlje? O ovome još o RTB Bor će biti napisano mnogo što, šta uglavnom šarene bajkolaži i tupavi hvalospevi.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE