Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autori „pobedili“ Kavčića: Matematika POVUČENA sa besplatne biblioteke

  Udžbenik „Matematika“ za sedmi razred osnovne škole, čiji su autori profesori Miloljub Albijanić, Đorđe Dugošija i Marko Šegrt, povučen je sa sajta Fondacije Aleksandra Kavčića gde je, kako navode autori, neovlašćeno postavljen za besplatno korišćenje.

  Profesor FEFA fakulteta Miloljub Albijanić kaže za Tanjug da je povlačenje tog udžbenika sa sajta te fondacije svojevrsna pobeda i dokaz ili priznanje da su autori bili u pravu kada su podneli tužbu za zloupotrebu njihovih autorskih prava.

  Miloljub Alijanić (foto: screenshot)

  „Neko je zloupotrebio naša autorska prava i mi nastavljamo zakonskim putem da dobijemo ono što nam sleduje“, rekao je Albijanić i naveo da to znači da moraju da dobiju obeštećenje i da su angažovali advokatsku kancelariju da ih zastupa i u Srbiji i u inostranstvu.

  Naglasio je da niko ne može udžbenik koji je izdat na osnovu ugovora sa Zavodom za udžbenike neovlašćeno da preuzme i stavi u elektronskoj formi u pdf formatu na neki sajt.

  „Grupa autora preduzela je korake da se ovlasti advokatska kancelarija iz Srbije i da preduzme radnje neophodne da se naš udžbenik vrati u prvobitno stanje“, navodi Albijanić.

  Pitanje je, kaže, i ko je dozvolio uopšte da se taj udžbenik stavi na neki neovlašćeni sajt. „Nigde ne mogu da se krše autorska prava na svetu i to je suština čitave priče“, poručio je Albijanić.

  Iza svega toga vidi političke motive i navodi da je Kavčić bio na listi DJB na prethodnim izborima, a da je, kako tvrdi, načuo da on „važi za budućeg ministra“. „Nije tu bitan udžbenik, nego jeftini politički poeni“, kaže Albijanić.

  Naveo je da ne želi da učestvuje u, kako kaže, Kavčićevoj manipulaciji njihovim autorskim pravima.

  Albijanić kaže i da ako neko hoće da deli besplatne udžbenike, trebalo bi da pokloni štampana izdanja ili osnuje izdavačku kuću i otkupi autorska prava za izdavanje tih udžbenika.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Slavica

   Postovani autore ovog clanka, zasto ovako pretenciozan naslov? Moram vas obavestit da je doticni prof.Albijanic, kolega ds PMF-s, studirao vise od 10godina, a doktorat odbranio na drugom fakultetu i karijeru gradilo u vreme intenzivnog politickog angazmana. Dakle,veoma jr licemerno da on ovaj plemenit cin stavlja u politicki kontekst. Mozda je u pitanju nesporazum ili greska prof. Kavcica ali i bi i on mogao biti isto tako plemeniti i pomoci nasoj deci stavljajuci na besplatno raspolaganje bar jedan od svojih udzbenika. Na ovaj nacin bi ste nam dokazao cestitost i dobre namere.

  • Mina

   Gospođa Vesna Albijanić je autor Klettovog udžbenika iz biologije zs 8.razred. Simptomatično...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE