Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Atanacković: Rast mininalca pogodovao bi sivoj ekonomiji

  Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da najavljeno povećanje minimalne zarade mora biti u skladu sa realnim parametrima, a ne preko realnih mogućnosti. Upozorio je da bi rast minimalne cene rada pogodovao sivoj ekonomiji.

  Vlasti najavljuju da će se ubrzo znati koliko će biti povećanje plata i penzija u Srbiji, a do 15. septembra mora biti doneta odluka o povećanju minimalne cena rada.

  „Ta najava nije iznenadila, s obzirom na sve najave koje teku tokom cele godine da ih treba povećati“, rekao je Atancković za N1.

  On je rekao da bi Socijalno ekonomski savet konsenzusom trebalo da odredi kolika će za narednu godinu biti minimalna zarada, ali se do sada retko dolazilo dolazilo do saglasnosti sindikata i poslodavaca.

  „Mi smatramo da minimalac treba povećati u skladu sa inflacijom i rastom BDP, od realnih sredstava, a ne koliko nekome treba, mada smo svesni da oni koji žive od minimalne zarade, da je to zaista minimalno, ali to su mogućnosti privrede“, ukazao je on.

  Domaći poslodavci nemaju prostora za ta povećanje, dodao je, jer se ne smanjuju potraživanja prema samim poslodavcima.

  „Ni ove ni prethodnih godina nije bilo smanjenja zahvatanja. Mi zahtevamo da se ukinu parafiskalni nameti koje ne znamo zašto plaćamo, koje plaćamo bez pravog razloga“, kazao je on.

  Posledica povećanja koje najavljuju vlasti može da bude da određena mala preduzeća, odu u sivu ekonomiju jer neće moći da ispune sve što se od njih traži. On je kritikovao i otvaranje novih privrednih društava i njihovo stimulisanje, a da se, kako kaže, ne daje mogućnost da rade onima koji već postoje.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mik

   Mogu da se složim da su nameti na plate veliki i da se zato poslodavci opiru povećanju minimalne cene rada. Veliki deo poslodavaca, međutim, obogatio se od prisvajanja razlike između cene rada i vrednosti istog. Tako da mi više nikoga nije žao, a najmanje jadnih poslodavaca i političara. Moj interes nije i njihov interes, njihova korist nije i moja. Starije generacije nisu to mogle da shvate, iscepkane između socijalističke sigurnosti i neoliberalne pljačke slabijih. Međutim, nove generacije ovakvo stanje neće dugo trepeti. Neće da rade za nedostojnu naknadu. Mi ponekad kažemo da su razmaženi, a u stvari su u pravu!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE