Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekovita moć umetnosti: Artupunktura se vraća u Zagreb

  Zamislite grad poznat po opuštenosti, kafićima koji vrve od života i razgovora na toplom septembarskom suncu. Grad koji je jedan od najbezbednijih u Evropi – i najzeleniji, sa mnoštvom parkova i trgova kako je majka priroda zamislila. Grad u kome su umetnost i kultura doslovno žila kucavica njegovih svakodnevnih aktivnosti.

  Ovo nije isceljujuće umeće akupunkture, ali jest nešto drukčija vrsta isceljenja – isceliteljski deo Artupunkture 2022. u Zagrebu.

  Zagreb je živi organizam koji diše. Njegove ulice pulsiraju od ljudske energije; njegovi parkovi i trgovi poput otkucaja srca odjekuju koracima njegovih stanovnika i posetilaca. Upravo njima je namenjena Artupunktura – saradnja partnera i prijatelja kulture i stvaralaštva čiji je cilj da probudi životnu energiju grada zajedničkim umetničkim delovanjem na određenim lokacijama u gradu. Projekat Artupunktura pristupa pojedincu kao jedinstven umetnički i društveni fenomen, služeći lepoti i vrednosti koja proizilazi iz potpisa autora koji stoje iza dela. Ta dela, strateški raspoređena po brojnim punktovima oko nas, ispisaće još jednu zagrebačku priču.

  Artupunktura - Boška i Krešo

  Artupunktura – Boška i Krešo

  Prošlogodišnji inauguralni festival Artupunktura svakako je uneo kulturnu injekciju u život grada, kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste. Jedna od prednosti vizije Zagreba jeste njegova odlučnost da iskoristi što veći deo grada za organizaciju događanja – od parkova do muzeja, ulica i dvorišta do istorijskih zgrada i pozorišta. Injekcija kulture ubrizgana je na svakom koraku. Po celom gradu.

  Ovogodišnja Artupunktura se održava od 15. septembra, a od prošlogodišnjeg uvođenja značajno će se proširiti, na više od 20 lokacija širom grada.

  Prošlogodišnjim lokacijama, koje su uključivale Arheološki muzej, Akademiju likovnih umetnosti, Galeriju Ilica Q’ART, Laubu, Tehnički muzej Nikola Tesla i mnoge druge galerije, pridružiće se nove lokacije i projekti koji će umetnost i kulturu ubrizgati u žile kucavice grada.

  Među brojnim vrhuncima u ovom proširenom drugom izdanju je Art & the City, koji će transformisati gradske panoe, uličnu rasvetu i otvorene prostore sa više od 500 umetničkih dela hrvatskih i međunarodnih umetnika. Projekat Ilica Q’ART, koji traje već šestu godinu, ponovo će najdužu zagrebačku ulicu pretvoriti u mikroklimu umetnosti i eksperimentisanja. Među ovogodišnjim izložbama biće i ‘Društveni procesi’, koja predstavlja radove umetnika koji su umetnošću pokrenuli i obeležili društvene procese u gradu.

  Gallery Rally - Dan Pauletta

  Gallery Rally – Dan Pauletta

  Talenat mladih umetnika u usponu biće predstavljen na Akademiji likovnih umetnosti, sa čak 5 zasebnih izložbi na kojima će biti prikazan njihov rad.

  Još više umetničkih talenata u usponu biće izloženo u Vlaškoj kroz tri odvojene izložbe mladih umetnika na festivalu 36 Mountains.

  Dok je Artupunktura primarno posvećena lečenju duše umetnošću širom grada, biće dosta prilika i za kolekcionare umetnina, koji bi trebali da se upute  na Art Zagreb, 5. izdanje ovog hrvatskog bazara umetnina. Ovogodišnja pozornost usmerena je na 6 ukrajinskih galerija, u partnerstvu sa ukrajinskim Udruženjem galerista.

  Ako tražite dugogodišnju tradiciju, pogledajte Zagrebački salon, sada u svojoj 57.  godini, sa izložbom ’30 prizora iz 30 godina’.

  Želite da spojite umetnost sa aktivnim stilom života? Otiđite na Reli po galerijama, uzmite svoju mapu galerija i sakupljajte oznake obilaženjem galerija koje učestvuju u reliju, a koje su sve prilagodile svoje radno vreme tom događanju.

  Art Zagreb - Karla Jurić

  Art Zagreb – Karla Jurić

  ART in my KVART, ART by KNAP!

  prilika je za susret i zajedničko stvaranje sa živućim umetnicima na nekim od manje poznatih lokacija u gradu. Artupunktura zaista unosi život u sve kutke grada. Obratite pažnju i na Art Bubble, koncept pop-ap galerija širom grada, sa izložbom pod nazivom „Tajna dobro odevenih žena“.

  Umetnost će da zavlada svim zagrebačkim vanjskim prostorima, park Maksimir pretvara svoje panoe u platna da bi pokazao kako su umetnost i umetnici sastavni elementi zdravog društva, dok će istočni Zagreb sudelovati sa 3 izložbe u Dubravi.

  Umetnost pripada prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, stoga potražite 3D skulpture proširene stvarnosti po celom gradu kao dio događanja Art Future. A najpoznatiji i najfotogeničniji zagrebački tunel ponovno će se transformisati jer tunel Grič ugošćuje UpArt i instalaciju Cvetni pupoljci koja istražuje svestranost iskorišćenih i odbačenih predmeta. I još MNOGO toga. Ceo program je dostupan  na zvaničnim stranicama.

  Artupunktura - Jelena Bando

  Artupunktura – Jelena Bando

  Septembar u Zagrebu vreme je za uživanje u otkucajima srca i životu grada, šećući se njegovim ulicama i parkovima i udišući vitalnost njegove umetničke i kulturne scene. Artupunktura je najnovija inicijativa u gradu koja okuplja njegove stanovnike, umetnike i posetioce kako bi slavili kulturnu raznolikost dok se godišnje doba – i boje – počinju menjati u jesen.

  To je čarolija koju treba da doživite.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE