Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  inflacija

  Arsić: Odloženo poskupljenje energenata odlaže pad inflacije

  Inflacija u Srbiji sporije će opadati zbog odloženog poskupljenja energenata, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

  Arsić je za N1 dodao da rast kamatne stope, ne samo u Srbiji nego i u Evropi sigurno utiče na usporavanje kreditne aktivnosti i smanjuje agregatnu tražnju.

  On je rekao da će nakon povećanja cene energenata u januaru, taj efekat inflacije trajati dva-tri meseca, pa će da se iscrpi, a zatim sledi majsko povećanje cena energenata.

  To znači da, kako je rekao, Srbija ove godine, radi ono što su druge zemlje uradile prošle godine.

  „One su još 2022. značajno povećale cene energenata i to je kod njih uticalo na inflaciju u prošloj godini. Zbog toga što smo odložili poskupljenje energenata, opadanje inflacije kod nas će biti sporije“, ocenio je Arsić.

  On nije želeo da procenjuje do kog nivoa će se referentna kamatna stopa NBS maksimalno kretati, ali je rekao da očekuje da rast kamatne stope sredinom godine bude zaustavljen.

  Iz sveta dolaze, prema njegovim rečima, povoljni impulsi na kretanje cena u Srbiji.

  „Pad cena u EU u decembru i januaru utiče da su uvozne cene niže. Naravno, tu uvek može da se dogodi neko iznenađenje na tržištu energenata, ako se zakomplikuju odnosi između Rusije i Zapada i ako opet dođe do rasta cene energenata, to bi dodatno poguralo inflaciju u svetu i u Srbiji“, rekao je Arsić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE