Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APR: U 2020. „nestao“ svaki četvrti PREDUZETNIK

  U Srbiji je protekle godine zabeleženo više privrednih društava u odnosu na 2019. godinu, ali i oko 25 odsto preduzetnika manje, pokazali su podaci iz Registra privrednih subjekata.

  Kako je objavila Agencija za privredne registre (APR), na početku 2021. godine u Srbiji bilo je ukupno registrovanih 400.646 aktivnih privrednih subjekata-  i to 121.690 privrednih društava i 278.956 preduzetnika.

  U 2020. godini je zabeležen porast u ukupnom broju registrovanih privrednih subjekata za 9.879 u odnosu na početak 2019. godine.

  Takođe registrovano je osnivanje 9.176 privrednih društava i 29.810 preduzetnika, što je za 19 privrednih društava više nego godinu dana ranije.

  Prema delatnostima, najviše privrednih društava osnovanih u 2020. godini bilo je u delatnostima nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

  Najviše preduzetnika registrovano je u oblasti restoranske delatnosti I pokretnim ugostiteljskim objektima, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, računarsko programiranje, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, postavljanje podnih i zidnih obloga.

  Iz Registra privrednih subjekata prošle godine izbrisana su 7.982 privredna društva i 22.052 preduzetnika.

  Po službenoj dužnosti obrisano je 5.797 društava, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, kao i 5.868 preduzetnika, prema zahtevu NBS, zbog blokiranih poslovnih računa u neprekidnom trajanju duže od dve godine.

  To je ipak manje nego 2019. godine kada je izbrisano 27.163 privredna društva i 23.593 preduzetnika. Te godine po službenoj dužnosti je iz registra obrisano 24.380 privrednih društava, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, kao i 5.315 preduzetnika, prema zahtevu NBS.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE