Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apple, zaposleni

  Apple beleži drugi uzostopni kvartalni PAD prihoda od 3%

  Apple je u četvrtak izvestio da je njegov prihod pao 3 odsto na 94,8 milijardi dolara u prva tri meseca ove godine, pošto su potrošači smanjili potrošnju na pametne telefone i računare zbog straha od recesije.

  Prihod kompanije bio je nešto bolji od onoga što je Volstrit očekivao, ali je ipak predstavljao drugi uzastopni kvartalni pad prihoda za proizvođača iPhone-a. Apple-ov neto prihod je takođe pao za više od 3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine na skoro 24,2 milijarde dolara.

  Apple je pokušao da umiri investitore tako što je najavio otkup akcija u iznosu do 90 milijardi dolara. Akcije Apple-a porasle su za nešto više od 1 odsto u trgovanju u četvrtak nakon rezultata.

  Uprkos kontinuiranom padu prihoda, bilo je svetlih tačaka u izveštaju, prenosi CNN.

  Izvršni direktor Apple-a Tim Kuk rekao je da je Apple postigao „rekord u martu za prodaju iPhone-a uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju” i da je instalirana baza aktivnih uređaja dostigla najviši nivo u istoriji.

  Apple je takođe objavio rekord prodaje usluga svih vremena od 20,9 milijardi dolara za kvartal. Poslovanje usluga, koje uključuje Apple Music i Apple TV+, sve je važniji pokretač prihoda za Apple koji je manje cikličan od prodaje hardvera. Apple sada ima više od 975 miliona plaćenih pretplata na svoje usluge, što je 150 miliona više u prošloj godini, rekao je finansijski direktor Luka Maestri analitičarima.

  Apple (Pexels)

  Apple (Pexels)

  Pad prodaje računara i pametnih telefona

  Epl-ov najnoviji kvartalni izveštaj o zaradi dolazi usred oštrog pada prodaje računara i pametnih telefona na globalnom nivou nakon porasta ranije tokom pandemije.

  Prema podacima Gartnera, isporuka računara širom sveta opala je za 30 odsto u prvom kvartalu 2023. u odnosu na prethodnu godinu. Globalna isporuka pametnih telefona pala je za 14,6 odsto u poslednjem kvartalu, prema odvojenim podacima kompanije IDC za tržišno obaveštavanje.

  Ipak, izveštaj o prodaji kompanije bolji od očekivanog „sugeriše da bi Eplovo poslovanje sa premium pametnim telefonima moglo biti izolovano od zabrinutosti zbog pogoršanja poverenja potrošača i pogoršanja makroekonomskih izgleda“, rekao je viši analitičar Investing.com Džesi Koen u saopštenju.

  Apple, Iphone

  Iphone (Pixabay)

  Borba za prodaju i profit

  Epl-ov izveštaj u četvrtak zatvara sezonu zarada u Silicijumskoj dolini koja se pomno prati usred širih ekonomskih nervoza. Svih pet velikih tehnoloških kompanija nadmašilo je procene Volstrita, ali brojke daju jasnu sliku industrije u ovom trenutku.

  Apple i drugi tehnološki giganti su nekada uživali u naizgled neograničenom rastu. Sada, ovi poslovi se bore da povećaju prodaju i profit – ili beleže pad.

  Kuk je otkrio svoja razmišljanja o veštačkoj inteligenciji, na koju su se mnoge velike tehnološke kompanije fokusirale poslednjih meseci.

  „Mislim da je veoma važno da budete promišljeni u tome kako pristupate ovim stvarima, i postoji niz pitanja koja treba da se razvrstaju. Međutim, potencijal je svakako veoma interesantan i očigledno smo napravili ogroman napredak u integraciji veštačke inteligencije u naše proizvode i usluge“, zaključio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE