Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apple, projekat (Pexels)

  Apple obara sve rekorde zarade: Ovaj proizvod beleži OGROMAN RAST prodaje

  Apple je u četvrtak objavio fiskalnu zaradu u trećem kvartalu koja je nadmašila očekivanja Volstrita za prodaju i profit, ali je pokazala usporavanje rasta proizvođača iPhone-a.

  Akcije Apple-a porasle su za preko 3 odsto u produženom trgovanju.

  Evo ključnih brojeva u poređenju sa onim što je Volstrit očekivao, prema proceni Refinitiva:

  • Zarada po akciji: 1,20 USD prema procenjenim 1,16 USD, pad od 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu
   Prihod : 83 milijarde dolara naspram procenjenih 82,81 milijardi dolara, što je za 2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu
  • Prihod od iPhone-a: 40,67 milijardi dolara u odnosu na procenjenih 38,33 milijarde dolara, što je porast od 3 odsto u odnosu na prethodnu godinu
  • Prihod od usluga: 19,60 milijardi dolara u odnosu na procenjenih 19,70 milijardi dolara, porast od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu

  Macbook (Pixabay)

  • Prihod od ostalih proizvoda : 8,08 milijardi dolara u odnosu na procenjenih 8,86 milijardi dolara, pad od 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu
  • Mac prihod: 7,38 milijardi dolara u odnosu na procenjenih 8,70 milijardi dolara, pad od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu
  • Prihod od iPad -a: 7,22 milijarde dolara u odnosu na procenjenih 6,94 milijardi dolara, pad od 2 odsto u odnosu na prethodnu godinu
  • Bruto marža: 43,26 odsto naspram procenjenih 42,61 odsto.

  Kompanija nije dala formalne smernice za kvartal. Analitičari su očekivali da će kompanija dati najave za četvrti kvartal od 1,31 dolara zarade po akciji i skoro 90 milijardi dolara prodaje.

  „Što se tiče izgleda u zbiru, očekujemo da će se prihodi ubrzati u septembarskom kvartalu uprkos tome što vidimo neke ‘džepove mekoće’“, rekao je izvršni direktor Apple)-a Tim Cook.

  Kompanija (Beta/AP)

  Apple-ov prihod je porastao za 2 odsto tokom kvartala, u poređenju sa rastom od 36 odsto u istom periodu prošle godine i rastom od preko 8 odsto u martovskom kvartalu. Kuk je rekao da su rezultati bolji nego što se očekivalo, a finansijski direktor Luka Maestri je rekao da je to „izazovno radno okruženje“.

  Potražnja usporava

  Proizvođači čipova i drugi proizvođači računara su signalizirali da potražnja za pametnim telefonima i računarima usporava širom sveta dok se potrošači bore sa strahovima od recesije i decenijama visokom inflacijom. Apple-ov blagi rast može sugerisati da industrija potrošačke elektronike — uključujući lidere kao što je Apple — ide ka periodu sporog ili nikakvog rasta.

  Kuk je za CNBC rekao da kompanija beleži inflaciju, ali da će nastaviti da ulaže.

  „Vidimo inflaciju u našoj strukturi troškova“, rekao je Kuk. „Vidimo to u stvarima kao što su logistika i plate i određene silikonske komponente i još uvek zapošljavamo, ali to radimo namerno.“

  iPhone (Pixabay)

  Apple-ova prodaja iPhone-a premašila je očekivanja Volstrita, što sugeriše da potražnja za iPhone 13 modelima ostaje jaka čak i u drugoj polovini godišnjeg ciklusa puštanja proizvoda. Apple obično objavljuje nove iPhone uređaje u septembru, a prodaja pada kako kupci očekuju nove modele.

  Kuk je rekao da je Apple uspeo da privuče Android korisnike da postanu vlasnici iPhone-a tokom kvartala.

  „Imali smo rekordan nivo preklopnika i videli smo dvocifreni rast za kupce koji su novi u iPhone-u“, rekao je Kuk.

  Rast prodaje usluga

  Poslovanje sa uslugama bilo je najbrže rastući segment za Apple tokom kvartala. Uključuje mesečne pretplate, naknade za plaćanje, garancije, naknade za licenciranje pretrage od Google-a i prihod od iPhone App Store-a.

  Usluge su porasle za preko 12 odsto tokom kvartala, iako je to pad u odnosu na rast od 17 odsto koji je objavio u drugom kvartalu i pad od 27 odsto rasta u istom periodu prošle godine.

  Kuk je rekao da Apple trenutno ima 860 miliona pretplata, što uključuje svakog ko se pretplati na aplikaciju koja se prodaje u Apple App Store-u pored proizvoda kao što su Apple Music i iCloud.

  Prodaja Mac-a je bila manja od očekivanih konsenzusa i pala je za preko 10 odsto na godišnjem nivou. Kuk je rekao da je to zbog ograničenja ponude i jakog dolara.

  U aprilu je Apple upozorio da će nestašica delova pogoditi prihod između 4 i 8 milijardi dolara, a Apple-ova veb stranica je pokazala produženo vreme isporuke za mnoge Mac modele. Kuk je rekao da je krajnji pogodak bio ispod 4 milijarde dolara. Apple je takođe najavio nove MacBook Air modele tokom juna koji su kupcima počeli da se isporučuju tek u julu. MacBook Air je Apple-ov najprodavaniji računar.

  Macbook (Pixels)

  Apple-ov iPad je pao za 2 odsto na godišnjem nivou, ali je nadmašio meke prognoze Volstrita, pošto su iPad tableti bili jedna od linija proizvoda za koje su analitičari verovali da bi Apple mogao da odbaci kao prioritet u slučaju nedostatka čipova. Kuk je rekao da je pad iPada takođe vođen ograničenjima ponude i jakim dolarom.

  Pad prodaje u Kini

  Druga kategorija Apple-ovih proizvoda, koja uključuje slušalice kao što su AirPods, Apple satovi i HomePod zvučnici, pala je za preko 8 odsto na godišnjem nivou i promašila očekivanja Volstrita.

  Poslovanje kompanije Apple u Velikoj Kini, koja uključuje Tajvan i Hong Kong, palo je za 1 odsto na godišnjem nivou na 14,6 milijardi dolara.

  iPhone (Unplash)

  Apple-ova bruto marža premašila je sopstvenu prognozu kompanije iz aprila. Apple je prijavio 43,26 odsto bruto marže, u rasponu od 42 odsto do 43 odsto koji je kompanija predložila ranije ove godine.

  Apple je rekao da je potrošio više od 28 milijardi dolara na otkup akcija i dividende tokom kvartala.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Unplash/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE