Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AP pred izbore u Nemačkoj: Pet manje poznatih činjenica o Angeli Merkel

  U Nemačkoj su u iduću nedelju, 24. septembra, parlamentarni izbori, na kojima kancelarka Angela Merkel vodi bitku za svoj četvrti mandat na čelu nemačke Vlade.

  Za 63-godišnju Merkel, nemačku kancelarku od 2005. godine, opšte je poznato da je odrasla u Istočnoj Nemačkoj, da se bavila naukom i da je 2015. godine otvorila vrata Nemačke za veliki broj migranata.

  Manje je poznato da je lako ostaje budna i održava pažnju tokom cele noći, da je na fakultetu jedva položila marksizam, da živi u običnom stanu kao većina ljudi, ili da je strastvena fudbalska navijačica i da se njen muž retko pojavljuje u javnosti.

  Merkel je poznata po sposobnosti da održi pažnju tokom pregovora koji traju duboko u noć, što je značajna prednost kada se diskutuje o složenim temama kao što su klimatske promene, finansijska pomoć drugim državama ili tokom mirovnih pregovora. Ona kaže da joj je san potreban kao i drugim ljudima, ali da je u stanju da izvesno vreme izdrži i sa veoma malo sna.

  „Imam određene sposobnosti, nalik kamili“, rekla je jednom za nemački časopis Brigit (Brigitte).

  Merkel je, kao i svi studenti u Istočnoj Nemačkoj, morala da polaže ispit iz marksizma-lenjinizma. Za razliku od odličnih rezultata koje je imala iz fizike, marskizam je jedva položila, sa šesticom.

  Uprkos tome, kasnije je postala sekretarka za agitaciju i propagandu u omladinskoj komunističkoj organizaciji. Ona to nikad nije poricala, ali je navela da je njen zadatak uglavnom bio da organizuje čitalačke sekcije i odlaske u pozorište.

  Merkel nije poznata kao osoba koja vodi raskošan život. Naprotiv, ona živi u običnom stanu u centru Berlina, ima jednu malu vikendicu i sama gaji povrće.

  Ona nije izuzetak od drugih nemačkih lidera u odnosu prema fudbalskoj reprezentaciji Nemačke, čija je strastvena navijačica. Štaviše, Merkel ozbiljnije shvata tu svoju ulogu od većine političara i uvek kad je u mogućnosti, ode do svlačionice i poželi sreću nemačkim igračima.

  Zanimljiva je i činjenica da se njen drugi muž, kvantni hemičar Joakim Zauer, retko pojavljuje u javnosti. U početku njenog prvog kancelarskog mandata, Zauer se pojavio s Merkel samo jednom, na operskom festivalu, zbog čega ga je jedan časopis nazvao „Fantom iz opere“. O njegovom stavu prema politici ne zna se gotovo ništa.

  Ako Merkel posle izbora ostane na čelu Vlade i ako bude kancelarka do 2021. godine, izjednačiće posleratni rekord Helmuta Kola koji je 16 godina bio nemački kancelar (1982-1998).

  Izvor: Beta

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE