Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Antimonopolski postupak protiv Bukinga u Španiji

  Nacionalna komisija za tržišta i konkurenciju Španije CNMC pokrenula je antimonopolski postupak protiv digitalne platforme Booking.com za rezervaciju smeštaja.

  Komisija ima 18 meseci rok za sprovođenje istrage i donošenje konačne odluke po pitanju mogućih antikonkurentnih praksi ove platforme, koje utiču na hotele i onlajn turističke agencije.

  CNMC je otvorio formalni antimonopolski postupak protiv Booking.com zbog mogućih antikonkurentskih praksi zabranjenih članovima 2 i 3 španskog Zakona o konkurenciji i članom 102 Ugovora o funkcionisanju EU, saopštila je španska komisija.

  Postupak se sprovodi pošto postoji sumnja na zloupotrebu dominantnog položaja u pružanju posredničkih usluga hotelima.

  „Konkretno, ove prakse mogu uključivati nametanje nepoštenih uslova trgovanja hotelima koji se nalaze u Španiji i komercijalne politike koje mogu imati isključujući efekat na druge onlajn turističke agencije, kao i druge kanale prodaje na mreži. S druge strane, istražuju se i moguće prakse koje mogu da dovedu do zloupotrebe ekonomske zavisnosti hotela u Španiji“, navodi se, između ostalog, u odluci komisije.

  Istraga, kako se ističe, proizilazi iz dve žalbe koje su komisiji podnele Špansko udruženje hotelskih menadžera i Regionalno udruženje hotela Madrida.

  „Nakon pregleda primljenih pritužbi i informacija prikupljenih u okviru preliminarne istrage, Direkcija za konkurenciju CNMC smatra da postoje razlozi koji podržavaju mogućnost da je Booking.com prekršio pomenute članove zakona“, ističe se u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE