Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američki deficit REKORDNA tri biliona dolara

  Zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta tokom pandemije koronavirusa i slabije naplate poreza, deficit u SAD je ove godine dostigao rekordnih 3,1 hiljadu milijardi dolara, što je tri puta više nego u 2019, preneo je Glas Amerike.

  Deficit je više nego duplo veći od onog tokom krize 2009, kada je iznosio 1,4 hiljade milijardi dolara.

  Prema navodima agencije Asošiejted pres, ovogodišnji deficit čini 15,2 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je najveći procenat od Drugog svetskog rata.

  Projekcija za ovogodišnji deficit bila je do hiljadu milijardi dolara, ali zbog virusa, zatvaranja ekonomije, velikih izdvajanja iz budžeta za pomoć gradjanima i pada poreskih prihoda, on je višestruko veći.

  Tokom ove godine, prihodi su opali za 1,2 odsto, a trošenje iz budžeta povećano na čak 47,3 odsto, odnosno 6,55 hiljada milijardi dolara – od čega je najveći deo otišao na pomoć firmama i onima koji su ostali bez posla.

  Oko 22 miliona Amerikanaca je izgubilo posao u martu i aprilu kada je ekonomija stala zbog pandemije. Milioni ljudi su i dalje u neizvesnoj situaciji i očekuju pomoć vlade.

  Međutim, dogovor o isplati federalne pomoći nezaposlenima Kongresa i Bele kuće nije postitnut od kraja jula, kada je poslednja tranša pomoći isplaćena, dodao je VoA.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE