Američka advokatska komora: Nacrt zakona o sezonskim radnicima u Srbiji neustavan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američka advokatska komora: Nacrt zakona o sezonskim radnicima u Srbiji neustavan

  Nacrt zakona o sezonskim radnicima u Srbiji je neustavan, objavljeno je u izveštaju Američke advokatske komore.

  U obrazloženju se navodi da Nacrt zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima, nije usaglašen sa potvrđenim međunarodnim sporazumima i obavezama Srbije.

  “Budući da u skladu sa članom 167, stav 1. tačka Ustava Republike Srbije, svi zakoni moraju biti usklađeni sa ratifikovanim međunarodnim sporazumima, nacrt zakona o sezonskim radnicima je u sadašnjem obliku, prema pravu Srbije – neustavan”, navela je Američka advokatska komora.

  Osim što nije u skladu sa Ustavom, nije u skladu ni sa medjunarodnim konvencija

  Nacrt zakona, kako se ističe, nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije i sa obavezama Srbije u pogledu ljudskih prava, uključujući i one koje proističu iz članstva u Međunarodnoj organizaciji rada i njenim potvrđenim konvencijama.

  U izveštaju Američke advokatske komore navodi se da je Vlada Srbije predstavila zakon o sezonskim i drugim povremenim poslovima u određenim delatnostima za koji se predviđa da će biti usvojen pre aprila 2022.

  Nacrt zakona širi upotrebu nestandardnih oblika radnog  angažovanja šireći broj industrijskih grana i vrsta poslova koji se mogu smatrati sezonskim i produžuje dozvoljeno maksimalno trajanje takvih ugovora.

  “U isto vreme, Nacrt zakona stavlja nestandardne oblike radnog angažovanja uređene ovim zakonom van tradicionalnog sistema rada, lišavajući ogroman broj radnika njihovih radnih prava, uključujući i pravo na sindikalno organizovanje”, ističe se u izveštaju.

  Taj dokument, kako se navodi, spušta kriterijume u pogledu angažovanja i upošljavanja radnika iz inostranstva kada se angažuju pod nestandardnim oblicima radnog angažovanja “što posebno zabrinjava u svetlu nedavnih incidenata i optužbi u pogledu prinudnog rada stranaca kao posledice trgovine ljudima u Srbiji”.

  Nacrt zakona, kako se ocenjuje, utiče ne samo na radnike u sezonskom zapošljavanju i njihova prava na sindikalno organizovanje, već i na sindikalno organizovanje onih radnika koji su u tradicionalnim oblicima rada u skladu sa postojećom regulativom o radu.

  Sindikalno organizovanje garantovano zakonom

  U dokumentu se ističe da Zakon o radu Republike Srbije koji je trenutno na snazi, ekspllicitno garantuje prava sindikalnog organizovanja radnika koji se nalaze u stalnom radnom odnosu.

  “Ipak, član 2. Nacrta zakona eksplicitno kaže da će angažovanje u skladu s ovim zakonom biti smatrano radom van radnog odnosa. Posledično, ako ovaj Nacrt zakona bude usvojen radnici će biti van radnog odnosa i bez prava na sindikalno organizovanje”, upozorava se u izveštaju.

  Oduzimanje radnicima slobode organizovanja i kolektivnog pregovaranja ovim Nacrtom zakona, nije u skladu sa brojnim međunarodnim obavezama koje je Srbija preuzela.

  Američka advokatska komora ukacuje da Nacrt zakona bitno proširuje spektar radnika koji se smatraju radnicima van radnog odnosa i negativno utiče na pravo na organizovanje i kolektivno pregovaranje.

  Zloupotreba radnih prava kod stranih radnika

  Zloupotreba radnih prava migranata i stranih radnika u Srbiji je u porastu i Nacrt zakona će verovatno pogoršati situaciju, ocenjuje se u ovom izveštaju.

  “Među najsvežijim primerima, novembra 2021. godine nevladine organizacije u Srbiji su dokumentovale radne uslove i izrabljivačke ugovore vijetnamskih radnika koje je uposlila kineska kompanija guma u Srbiji. Nevladine organizacije su utvrdile da su pasoši radnika oduzeti i da radnici žive u lošim i nezdravim uslovima. Ove radnike migrante uposlio je podizvođač, kineski Shangdong Linglong Tire Co – China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd. (CEEG TEPC). CEEG TEPC i još jedna kineska firma, Sichuan Dinglong Electric Power Engineering Co. Ltd., koje su potpisale identične jednogodišnje sporazume sa (vijetnamskim) radnicima koji odstupaju od srpskih zakona i međunarodnih standarda rada”, navodi se u izveštaju.

  Dalje, ukazuje se da su, prema procenama nevladinih organizacija, uslovi iz ugovora kršili zakone Srbije u pogledu maksimuma dnevnih radnih sati i slobodnih dana, i omogućavali su davanje otkaza radnicima koji pokušaju da se organizuju u sindikat.

  Uprkos brojnim primerima ukidanja prava, srpska vlada nije ni pokušala da proveri uslove rada, čak je, navodno, tvrdila da inspekcije nisu utvrdile ništa loše u pogonima Linglonga”, stoji u izveštaju.

  Inače, komentar na uticaj Nacrta zakona o sezonskim i drugim povremenim poslovima u određenim delatnostima u Srbiji na prava za sindikalno organizovanje“ objavio je Centar za ljudska prava Američke advokatske komore u okviru programa Justice Defenders (pravosudni branioci).

  Program Justice Defenders mobiliše globalnu pravnu zajednicu da podrži branioce ljudskih prava širom sveta koji se suočavaju sa odmazdom za svoj rad.

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE