Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  aleksandar šapić, javni prevoz, garaže

  Ko je Aleksandar Šapić, bivši vaterpolista i budući gradonačelnik Beograda?

  Aleksandar Šapić, bivši vaterpolista, danas bi trebalo da bude izabran za novog gradonačelnika Beograda budući da je SNS odlučio da njega kandiduje za tu funkciju.

  Šapić se više od 10 godina bavi politikom, a njegovo ime povezano je sa nekoliko afera koje su pratile njegovu karijeru.

  Problemi sa zakonom

  Budući gradonačelnik Beograda je istovremeno obavljao dve funkcije. Bio je predsednik gradske opštine Novi Beograd i odbornik u Skupštini grada Beograda. Prema zakonu i Ustavu Republike Srbije, te dve funkcije su neospojive i Šapić je zbog toga prekršio pravne propise zbog čega nije odgovoraao.

  Šapić je imao još jedan problem sa zakonom zbog ilegalne gradnje. On je dobio krivičnu prijavu u junu 2021. zbog vile na Bežanijskoj kosi, koja ima 149 kvadrata i koja je navodno nelegalno dograđivana.

  Verbalni ispadi

  Osim kršenja zakona, Šapić je imao i verbalne ispade koji su javnosti zapale za oko. Posebno su se istakle oni koji su se ticali sporta.

  Kada je VK Novi Beograd osvojio Regionalnu ligu u aprilu ove godine i prvi trofej za klub, Šapić je prema timu čiji je on vlasnik, moglo bi se reći, grub, rekavši im da nema na čemu da im čestita, jer je Radnički sa slabijim timom prošle sezone postigao isti uspeh. Njegovo ponašanje u javnosti viđeno je kao rezultat političkih frustracija, odnosno nezadoljstva uzrokovanog predizbornom kampanjom.

  Aleksandar Šapić, BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

  Aleksandar Šapić se slično ophpodio i prema našoj vaterpolo reprezentaciji. Iako su delfini uspeli da odbrane zlato na Olimpijskim igrama, on je izjavio da bi bili najslabija generacija da su ispali u četvrtfinalu takmičenja, umanjujući time njihov uspeh.

  Aleksandar Šapić angažovao vaterpoliste u političke svrhe

  Šapić je ipak imao u vidu vaterpoliste kada je reč o političkoj kampanji.

  Javna je tajna da su oni nevoljno pristali da budu u video poruci u kojoj Šapić priča o sportu u Beogradu. Nisu želeli da se mešaju u politiku. Vlasnik kluba im nije oprostio i rekao je da će klub biti mnogo gori prema njima, kao i da ko god želi može da ode, preneli su tada domaći mediji.

  Afera – novogodišnji paketići

  Mališani sa Novog Beograda prvi put za 8 godina nisu dobili paketić za Novu 2020. godinu od Opštine Novi Beograd, čiji je predsednik bio Šapić. Građani ove opštine dobili su sms poruke u kojima je navedeno da neće deliti poklone na tradicionalnoj manifestaciji „Novobeogradska nova godina“ zbog pandemije korona virusa i opasnosti po zdravlje koju takav događaj nosi.

  Iduće godine, 2021. mališani jesu dobili poklone, ali tek dve nedelje nakon Nove godine.

  Kako je bilo navedeno u obaveštenju, “zbog problema sa isporukom paketića i međunarodnim transportom prouzrokovanim koronavirusom, bili smo primorani da odložimo podelu paketića za dve nedelje”.

  PRVI PUT za 8 godina: Mališani na NBG ostaju bez novogodišnjih poklona

  Optužen za plagijat

  Budući gradonačelnik Beograda suočio se i sa optužbama na račun njegove doktorske disertacije koju je odbranio na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment na Univerzitetu Union.

  Otkriveno je da postoji velika podudarnost između njegovog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića, objavio je Peščanik 2014. Njegov slučaj još uvek nije rešen, jer je postojao problem sa formiranje komisije.

  Kako je Aleksandar Šapić uplovio u politiku?

  Podsećamo, Šapić je u vaterpolu bio veoma uspešan budući da je proglašavan najboljim igračem i strelcem na velikim turnirima. Dao je najveći broj golova u istoriji bivše Jugoslavije i jedan je od najboljih vaterpolista svih vremena.

  Kada je završio sa sportskim angažmanom, uplovio je u svet politike. Bio je član Demokratske partije od 2009. do 2012. godine. Tada je radio kao pomoćnik gradonačelnika Grada Beograda.

  Drugu političku funkciju dobio je 2012. godine kada je izabran za predsednika opštine Novi Beograd, a četiri godine kasnije ponovo je izabran.

  Šapić je 2018. imao priliku da postane gradonačelnik Beograda, ali nije uspeo da dobije mandat.

  Iste godine Aleksandar je osnovao Srpski patriotski savez (SPAS),a ubrzo je postao predsednik stranke. SPAS je na izborima 2020. postao parlamentarna stranka, a Šapić je u jednom periodu bio poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije.

  U maju 2021. njegova stranka se pripojila SNS-u. Šapić je potom postao potpresednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE