Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako niste znali: Španci stvarno imaju SERANO ŠUNKU i ne, ne zove se po seriji

  Svi ljubitelji španske serije „Seranovi“ sigurno se sećaju da je centralno mesto u kafiću porodice Serano uvek zauzimala šunka, koju su mogli da seku samo vlasnici, zbog posebnog i vrlo specifičnog postupka rezanja vrlo tankih listića.

  Da serano šunka nije samo asocijacija na seriju već stvarno postoji u Španiji, uverili smo se na degustaciji španskih proizvoda u organizaciji Ambasade Španije u Srbiji i METRO HoReCa centra u Beogradu, kada nam je poslužen suhomesnati proizvod koji se dobija od mesa svinje Duroc.

  Reč je o mesu, koje karakteriše visok procenat prošarane masti, izrazita sočnost i mekoća. Komentar degustatora amatera oličenih u grupi novinara bila je da je reč o šunki koja uopšte nije mnogo slana i zaista ima svežinu koju naši sušeni proizvodi nemaju.

  Tajnu tehnološkog procesa kojim se dobija ovakav proizvod otkrio nam je Dejan Maksimović, stručnjak koji nas je vodio kroz veoma istančane ukuse šunki i sireva iz raznih španskih regiona, navodeći da Španci šunke uopšte ne dime već samo suše na vazduhu i znatno manje sole.

  Konkretno pomenuta šunka serano odležava od 12 do 14 meseci.

  Na meniju za degustaciju su se našle redom i druge vrste šunki, fuet, iberijski ćoriso, a zatim i razne vrste kremastih i tvrdih sireva od ovčjeg i kozjeg mleka. Ovi proizvodi bili su upareni sa pažljivo odabranim, kvalitetnim španskim vinima, kako bi gastronomsko iskustvo bilo upotpunjeno.

  Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije i METRO Cash & Carry Srbija su degustacijom španskih suhomesnatih proizvoda i sireva omogućili profesionalnoj publici iz HoReCa sektora da proširi svoje znanje o veoma raznolikoj španskoj ponudi delikatesa.

  Španija se ubraja među vodeće proizvođače sira u Evropi, sa blizu 150 vrsta sireva i 29 oblasti zaštićenog i indikovanog geografskog porekla, a njena ponuda ovčijih, kravljih, kozijih sireva kao i mešavina, spada među najraznovrsniju na svetu. Kada je reč o španskim delikatesima od mesa, kupci mogu biti sigurni da su proizvodi koji nose pečat kvaliteta (Sello de Calidad) izrađeni od najboljih sirovina prema strogim procedurama proizvodnje. Simbol španske kuhinje su, bez sumnje, serano i iberijska šunka, ali takođe to su i autentični ćoriso, lomo i fuet. Kultura uzgoja i ishrane životinja, zrenja šunke, pa i njeno sečenje, govori da se radi o svojevrsnom vidu gastronomske umetnosti.

  Degustaciju održanu u METRO HoReCa centru vodio je stručnjak Dejan Maksimović, čije je dugogodišnje iskustvo rada i života u Španiji pružilo jedinstven uvid u neke od najprepoznatljivijih španskih ukusa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: METRO

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE