Ako imate 600.000 evra: Grčka nudi EU pasoše za investitore

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako imate 600.000 evra: Grčka nudi EU pasoše za investitore

  Kako bi privukla bogate investitore i ubrzala ekonomski rast zemlje, Grčka će svima koji plate 100.000 evra dati svoje prebivalište i pasoš.

  Naime, Vlada u Atini muči se s pronalaskom novih načina za rast privrede od početka svog mandata te se, kako piše Blumberg, setila tzv. non-dom programa. Reč je o statusu osobe koja živi u određenoj državi, ali ne mora plaćati porez na novac zarađen izvan države.

  Novim programom investitori koji bi se preselili u Grčku platili bi 100.000 evra jednokratnog “poreza” i još 20.000 evra za svakog člana porodice.

  Morali bi provesti najmanje 183 dana godišnje u Grčkoj te bi trebalo da investiraju 500.000 evra u grčku privredu tokom prve tri godine boravka tamo.

  Investitorima koji bi u Grčku uložili 1,5 miliona evra, plaćanje prebivališta bi se smanjilo na pola, dok bi investicija od tri miliona evra značila da bi ih grčki pasoš, odnosno onaj Evropske unije, koštao 25.000 umesto 100.000 evra.

  Kako buduće vlade ne bi promenile uslove, uvedena je i klauzula koja to onemogućava, a program će trajati 15 godina.

  Drugi, odvojeni predlog jeste osmišljen kako bi se privukao što veći broj kompanija u Grčku. On, pak, znači da bi neka firma trebalo da plati jednokratni 15-procentni porez za sedište u toj članici EU.

  Iako različita, oba plana za cilj imaju podsticaj investicija u tehnološki sektor, otvaranje novih radnih mesta, smanjenje poreza za osobe na upravljačkim pozicijama kompanija, te privlačenja što većeg broja ljudi u Grčku budući da se i ona muči s odlvom mozgova.

  Dodatno, Vlada je i pokrenula dugonajavljivani Hellinikon projekat, a reč je o transformaciji zapuštenog prostora predviđenog za aerodrom u veliko naselje nadomak Atine. Za taj projekat već je izdala dozvole kanadskom Eldorado Goldu, a u planu je i brza implementacija privatizacionog programa.

  Sve navedeno bi u konačnici, prema računicama Vlade grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, dovelo do željenog gospodarskog rast od 2,8 posto u sljedećoj godini, što su kreditne i ostale institucije proglasile izuzetno optimističnim.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE