Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcizni kalendari donose predvidljve i stabilne prihode u budžetima

  Zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza, budžeti zemalja regiona se konstantno uvećavaju.

  Dobar primer je Srbija koja od 2012. redovno usvaja petogodišnje akcizne kalendare i koja od 2012. do 2022. beleži porast u budžetu od čak 57 odsto, tačnije 43,6 milijardi dinara.

  U većini zemalja u regionu Zapadnog Balkana postoji praksa usvajanja akciznih kalendara i to je, u kombinaciji sa odlučnom borbom protiv šverca duvana i duvanskih proizvoda, zapravo razlog stabilnih, ali i povećanih budžetskih prihoda u budžet.

  „Zahvaljujući dobroj odluci Vlade Crne Gore o zatvaranju Luke Bar, prihodi u budžetu Crne Gore porasli su za 16 miliona evra, dok su u Bosni i Hercegovini porasli za čak 56 miliona evra. Ovo je bio pametan potez koji je imao višestruku korist za ceo region, ali i tržišta Evropske unije s obzirom da je procena da se iz Luke Bar snabdevalo oko 20% ilegalnog tržišta u EU“, istakao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco International (JTI) za Zapadni Balkan na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, i zaključio da su zatvaranje Luke Bar, kao i kampanja „Stop švercu“ u Bosni i Hercegovini najbolji primeri borbe protiv ilegalne trgovine duvana i duvanskih proizvoda.

  JTI zajedno sa Upravom za indirektno oporezivanje i duvanskom industrijom u Bosni i Hercegovini organizuje treću godinu zaredom kampanju „Stop švercu“ sa ciljem podizanja svesti o opasnostima nelegalne trgovine po državu, ali i po potrošače budući da švercovani proizvodi ne prolaze kontrolu kvaliteta. Vrednost zaplenjene robe u prethodne tri godine iznosi oko 5,2 miliona evra, od čega je oko 10% duvana i duvanskih proizvoda.

  Projekat „Satelit“

  Takođe, JTI već više od deset godina organizuje obuke za predstavnike carina i ministarstava unutrašnjih poslova iz svih zemalja regiona. U Srbiji, JTI pruža podršku unapređenju kapaciteta inspekcijskog nadzora, a borbi protiv ilegalne trgovine doprinosi i kroz donacije u vidu dronova i dresiranih pasa, ali i kroz projekat „Satelit“.

  Cilj projekta „Satelit“ je satelitsko snimanje i identifikovanje parcela na kojima se nelegalno gaji duvan, a zatim i njegovo uništavanje kako bi se sprečilo da završi na tržištu. Samo u toku 2022. uništeni su nezakoniti zasadi duvana ukupne površine oko 7 hektara, sa kojih bi bilo proizvedeno oko 14 tona osušenog duvana ili 18,7 miliona komada cigareta.

  Uništenjem ovih nelegalnih zasada duvana sprečena je šteta po republički budžet u iznosu od 1,75 miliona evra – ako bi se od te količine duvana napravile i prodale cigarete na crnom tržištu. Istovremeno, nezakoniti zasadi duvana smanjeni su za 91,6% u odnosu na 2021. Tokom poslednjih 7 godina, uništeno je ukupno oko 800 tona duvana i sprečena je šteta po budžet Republike Srbije, u proseku, za 390 miliona evra na godišnjem nivou.

  U regionu Zapadnog Balkana duvanska industrija čini i do 10 odsto ukupnih budžetskih prihoda, ima otvorenih 18 fabrika i indirektno i direktno zapošljava oko 45.000 ljudi. Samo kompanija JTI je u ovom regionu tokom 2022. budžetima ovih zemalja doprinela sa 850 miliona evra.

  Izvor: BIZLife

  Foto: JTI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE