Akcionari i radnici BIP protiv "OVAKVE" PRODAJE pivare

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcionari i radnici BIP protiv “OVAKVE” PRODAJE pivare

  Predstavnici Udruženja akcionara i radnika BIP podneli su u četvrtak zahtev Privrednom sudu u Beogradu za obustavljanje prodaje Beogradske industrije piva, jer smatraju da se taj proces sprovodi na netransparentan način suprotstavljen interesima zaposlenih i malih akcionara, saznaje Danas u tom udruženju.

  Kako predstavnici Udruženja akcionara i radnika BIP ističu za Danas zahtev je podnet jer stečajni upravnik nije sproveo postupak prodaje u skladu sa odredbama članova 131,132,133,135 i 136. Zakona o stečaju i Nacionalnim standardom broj 5.

  “Drugim rečima, stečajni upravnik proces sprovodi daleko od očiju javnosti, kako stručne, tako i one interesno povezane sa stečajnim dužnikom. Svojim radom pogoduje ciljevima interesnih grupa, koje žele da na mestu gde se sada nalazi fabrika BIP, niknu poslovno-stambeni objekti. Iako je u stečaju BIP normalno radi i proizvodi pivo. Ne postoji nijedan jedini ekonomski razlog to preduzeće sa dugačkom i slavnom tradicijom prestane da radi i da na njegovom mestu niknu tržni centri i poslovni prostor”, kažu u Udruženju akcionara i radnika BIP.

  U tom udruženju sumnjaju da je namera nadležnih da BIP prodaju nekom ko neće nastaviti sa proizvodnjom piva već će graditi poslovno-tržni centar, a planom detaljne regulacije oko Mostarske petlje, koji je donešen krajem 2019. godine, predviđena je izgradnja komercijalnih sadržaja na prostoru na kojem se nalazi BIP.

  Realizacijom tog plana očekuje se transformacija površina privrednog zemljišta u komercijalne delatnosti.

  “Sprovođenjem tendera za kupovinu BIP na ovakav način sprovodi se likvidacija još jednog privrednog giganta u Srbiji, a nisu uzeti u obzir ni interesi vlasnika kapitala posebno nas malih akcionara, ukupno njih 5.063, koji se protivimo bilo kakvoj privatizaciji BIP bez da ona podrazumeva nastavak proivodnje.”

  BIP mora da opstane i da bude prodat nekoj pivarskoj kompaniji koja će nastaviti sa proizvodnjom i sačuvati radna mesta u fabrici, objašnjavaju u Udruženju akcionara i radnika BIP.

  Inače, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju BIP, čija je imovina procenjena na 4.176.045.698,69 dinara, dok depozit iznosi 833.209.140 dinara. Krajnji rok za dostavu ponuda je ponedeljak 16. avgust, a otvaranje ponuda je istog dana u podne.

  BIP na prodaju, traži se 4 milijarde dinara

   

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE