Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ABORTUS u Alabami „rađa“ doživotnu robiju

  Senat savezne američke države Alabame usvojio je jedan od najstrožih zakona o abortusu u Sjedinjenim Državama, prema kome bi lekaru koji bi obavio prekid trudnoće pretila kazna doživotnog zatvora.

  Republikanski senatori progurali su zakon kojim se uvodi gotovo potpuna zabrana abortusa u Alabami kako bi izvršili pritisak na Vrhovni sud, koji je još 1973. godine legalizovao abortus u SAD prenosi CNN.

  Posle višečasovne debate, Senat, u kome republikanci imaju većinu, sa 25 prema šest izglasao je zakon kojim bi lekar koji je obavio abortus mogao da bude osuđen na 99 godina zatvora.

  Predstavnički dom Alabame usvojio je zakon ranije ovog meseca.

  Jedini izuzetak kojim zakon dozvoljava abortus je „izbegavanje ozbiljnog zdravstvenog rizika za majku nerođenog deteta“, vanmaterične trudonoće i ukoliko „nerođeno dete ima smrtonosnu anomaliju“. Odbačeni su izuzeci čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

  Guvernerka Albame Kej Ajvi ima šest dana da potpiše zakon ili će u suprotnom on stupiti na snagu za šest meseci. Ona se nije javno izjašnjavala o tom zakonu, ali se ranije svrstala među oštre kritičare abortusa.

  Zagovornici prava na abortus okupili su se u više gradova i protestovali, dok se pobornici te odluke nadaju da će Vrhovni sud preinačiti svoju odluku.

  Izvršni direktor Unije za ljudska prava Alabame Rendal Maršal rekao je da će se ta organizacija pridružiti drugim udruženjima koja će „izazvati zakon na sudu“ u roku od „par nedelja“ ukoliko stupi na snagu.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE