Abazović se NE ZAUSTAVLJA: Otkrivena MILIONSKA pronevera u MUP

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dritan Abazović

  Abazović se NE ZAUSTAVLJA: Otkrivena MILIONSKA pronevera u MUP

  Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je otkrivena pronevera više od milion evra u MUP, pri nabavci opreme za praćenje granica. Reč je o sredstvima EU, dobijenim kroz Šengenski akcioni plan.

  “Borba protiv korupcije i kriminala ostaje prioritet ove vlade. Došli smo do prvog većeg slučaja, a mislim da, nažalost, neće biti jedini. Otkrivena je pronevera više od milion evra u MUP. Radi se o sredstvima EU, direktne budžetske podrške kroz Šengenski akcioni plan”, saopštio je Abazović.

  On je naveo da oprema koja je kupljenja za taj novac ne radi više od godinu dana.

  “Što je direktno u vezi sa stanjem na graničnim pojasevima i MUP je preuzeo sve aktivnosti na sebe da, nakon što je otkrivena ova zloupotreba, u potpunosti zaštiti granični pojas i samim tim bezbednost gađana Crne Gore. Možete da zamislite, nemamo evidentne dokaze, kolika je bila mogućnost da se u prethodnom periodu, dok oprema nije radila, moglo dešavati šverca koji niko nije mogao da isprati”, istakao je Abazović.

  Kako je kazao, ovo je “jako ružno prema” evropskim partnerima koji planiraju da u narednom periodu daju direktnu budžetsku podršku od 20 miliona evra.

  Blamaža

  “Ukoliko tužilaštvo ne nastavi da ćuti, neodgovorni ljudi biće procesuirani, dokazaće evidentnu zloupotrebu službenog položaja, i samim tim moraćemo ljude da pozovemo na odgovornost. Možemo da pretpostavimo ko je involviran, ali to je stvar istrage i državnih organa”, rekao je Abazović.

  Takođe je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu.

  “To je sasvim logično nakon ovakve, rekao bih blamaže, u očima naših evropskih partnera i domaće javnosti. Moguće je da je u drugim tenderskim aktivnostima bilo zloupotrebe”, kazao je potpredsednik Vlade.

  Poručio je da žele da stanu na kraj svakom mogućem javašluku. “Ukoliko neko misli da ako je stavio oznaku tajnosti, ili ANB koji nisu mogli da sugerišu da ne rade kamere na graničnim prelazima, onda Crna Gora ima ozbiljan problem”, ocenio je Abazović.

  Komisija: Notorna neistina

  Reagujući na navode potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, oglasila se i Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke, tvrdnjama da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

  Odgovorno tvrdimo da prilikom sprovođenja tenderske procedure za elektronski nadzor državne granice od 16. novembra 2017. godine nije bilo pronevera, te da smo kompletnu proceduru sproveli u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, saopštila je Komisija.

  U Komisiji ističu da je tenderska dokumentacija javno objavljena na portalu Uprave za javne nabavke, te je nakon sprovođenja procedure, u skladu sa zakonskim rokovima, donešena odluka o izboru ponuđača i objavljena na sajtu, na osnovu koje je potpisan ugovor u ukupnom iznosu od 1,144.850 evra, čime je okončan rad Komisije.

  “Notorna je neistina da je bilo kakva šteta pričinjena realizacijom ovog projekta budući da je kompletna oprema i dalje u garantnom roku. Kao što je i neistina da sistemi ne rade, već više od godinu”, navode u Komisiji.

  Izvor: RTS, CdM

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE