
Privatni broj telefona i tajno radno vreme: Restoran u koji se dolazi samo sa pozivnicom
Kuvаr Josuke Suga dobro poznaje Mišlenove zvezdice, više od decenije je radio na tome da ih zasluži i zadrži, kao učenik legendarnog Žoela Robušona, nekadašnjeg najnagrađivanijeg šefa kuhinje na svetu. Ali kada je došlo vreme da otvori sopstveni restoran, Sugalabo, 2015. godine, okrenuo je leđa kritičarima.
„Video sam mnogo iza kulisa Mišlena,“ rekao je Suga. „Zbog toga sam, i u dobrom i u lošem smislu, postepeno izgubio interesovanje. Još više od toga, razvila se snažna želja da me drugi ne ocenjuju; da ne radim na način koji traži potvrdu iz nekog vodiča.“
„Kuvamo za goste, ali ne pravimo jela za kritičare,“ dodao je.
Ipak, srećno ako pokušate da rezervišete sto. Deset godina nakon otvaranja, Sugalabo je i dalje gotovo nedostupan svima.
Politika rezervacija restorana je blaža verzija pravila Ichigensan okotowari – „nema prvih gostiju bez preporuke“, starog običaja nekih od najcenjenijih, a samim tim i najtajanstvenijih japanskih lokala. Takvi restorani uglavnom služe stalnim gostima, koji mogu povesti prijatelja, ali to nikako ne znači da će taj prijatelj smeti ponovo da se vrati sam.
Restoran iz „Breaking Bad“ zaista postoji: Deset godina od završetka serije je i dalje potpuni hit
U Sugalabu, gosti moraju biti pozvani ili preporučeni od strane postojećih posetilaca. Ne postoji online sistem rezervacija, nema ni zvaničnog radnog vremena, samo privatni broj telefona koji poznaje odabrani krug ljudi, koji se iznova vraćaju u prostor sa dvadesetak mesta, raspoređenih uz šank i zajednički sto.
Deset godina kasnije, lista gostiju se možda proširila, ali restoran nije ništa manje ekskluzivan.
„Nije da pokušavamo da budemo snobovski nastrojeni,“ insistira Suga, već se sve svodi na iskustvo gosta.
„Veoma pažljivo biramo da ugostimo ljude koji razumeju ono što radimo i čije ukuse poznajemo,“ objašnjava on.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER
Izvor: BIZLife
Foto: Freepik/Stockking