
Vašington post: „Pravi trenutak da posetite Srbiju ako tražite dobru klopu“
Američki list Vašington post objavio je listu inovativnih beogradskih restorana, koje bi turisti morali da posete prilikom obilaska srpske prestonice.
Na listi su se našli restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square.
Putnike koji po Evropi tragaju za vrhunskim kulinarskim doživljajima, kuvari u srpskoj prestonici će iznenaditi svojom kreativnom reinterpretacijom balkanske hrane i vinom, piše Liza Vajstuš, novinarka Vašington posta.
Američki list je nahvalio srpske kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim, kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama.
U tekstu se navodi da je Beograd devastiran i obnavljan više od 40 puta i da su se vremenom mnoge stvari u Srbiji menjale, ali da su plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume uvek opstajale.
„Ako tražite gde se dobro jede….“
Ocenjuju da je za putnike opsednute restoranima pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.
Kako navode, prošle godine je prestižni francuski restoranski vodič Gault&Millau objavio prvi vodič kroz Srbiju i proglasio osnivača i kuratora koncepta New Balkan Cuisine, Vanju Puškara, kuvarom godine u Srbiji.
Vašington post ističe da je, krajem 2021. godine, Mišelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao „preporučeni“ i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.
Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay