Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Tračak nade“ o omikronu

    Omikron soj kovida 19 izaziva blaže oboljenje od delta soja, zaključak je preliminarnih istraživanja britanske Agencije za bezbednost zdravlja.

    Predsednica ove agencije Dženi Haris ipak ističe da je prerano da povuče svoju prethodnu ocenu da je omikron soj „najopasnija pretnja sa kojim je Ujedinjeno Kraljevstvo suočeno od početka pandemije“.

    Najnoviji podaci o omikron soju vode se kao preliminarni, jer agencija i dalje nema dovoljno relevantnih informacija o najstarijoj populaciji da bi izvukla konačne zaključke.

    Britanski nacionalni zavod za statistiku procenjuje da je 19. decembra milion sedam stotina hiljada građana bilo zaraženo kovidom, što je za skoro četiri stotine hiljada zaraženih više nego samo tri dana ranije.

    U odnosu na ukupan broj stanovnika, to znači da je svaki trideset peti Britanac trenutno zaražen. U Londonu, gde je broj vakcinisanih najniži, taj odnos je 1:20. U takvoj epidemiološkoj situaciji samo 1.171 osoba je hospitalizovana.

    „Ostvarena je delikatna ravnoteža između izuzetno zaraznog soja i, kako se čini, nižeg rizika od hospitalizacije“, ističe Dženi Haris, predsednica britanske Agencije za bezbednost zdravlja.

    Ona naglašava da ovi podaci predstavljaju „tračak nade pred Božić“, ali da nisu dovoljni da njena agencija zaključi da je opasnost najvišeg stepena prošla.

    Agencija za bezbednost zdravlja procenjuje da je verovatnoća da zaraženi omikronom pozove hitnu pomoć za između 31 i 45 procenata niža nego da to učini osoba zaražena delta sojem.

    Šanse da se zbog zaraze omikronom završi u bolnici su manje za između 50 i 70 odsto.

    Ipak, mnogo toga još nije jasno. Nema relevantnih podataka o prosečnom trajanju bolničkog lečenja.

    Doktorka Haris ipak ističe da nema značajnog porasta broja ljudi na intenzivnoj nezi ili respiratorima. Procenjuje da to može da bude posledica činjenice da su omikronom zaraženi mahom mladi ljudi.

    Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

    Izvor: RTS

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Komentari

    • Danko

      S kim se ovi macuju, zamisli stvarno da covecanstvu treba pomoc, izginuli bi za 2 di 32 dana, 1 zarazi 8, 8 64 itd plus nelecenje, neumece nestrucnih, plus 20 do 30 posto budala i eto.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE