Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaboravite na keš i kartice, stigao je eWallet

    Piše: Srđan Mrđa, ekonomista 

    Koliko puta vam se desilo da, u prodavnici, šoping molu ili restoranu, pri plaćanju shvatite da ste zaboravili da podignete pare sa vašeg računa ili zaboravili karticu u drugoj torbi? Neprijatna situacija koja se svakome bar jednom u životu desila. Kupoholičarima možda i češće. Digitalizacija i razvoj bankarskih usluga rešavaju i ovaj problem.

    U Srbiji već godinama funkcioniše sistem elektronskog plaćanja preko računara ili mobilnog telefona. Plaćanje računa,transfer novca sa jednog na drugi račun,provera stanja na računu kao i stanje kreditnih kartica.Sada su banke su otišle korak dalje pa su osmislili i način kako da bez keša i kartice plaćate u prodavnicama, restoranima, buticima i na drugim mestima gde ste do sada mogli da plaćate isključivo kešom ili platnom karticom.

    U razvijenim zemljama već nekoliko godina,a od skoro i kod nas, sve više banaka nudi svojim korisnicima uslugu digitalni novčanik ili eWallet.Plaćanje u objektima uz pomoć mobilnog telefona, vrlo je jednostavna i praktična mogućnost a štedi i vaše vreme.

    Sve što je potrebno je da imate otvoren račun u banci i aktiviranu opciju elektronskog plaćanja. Plaćanje se vrši putem android ili ios aplikacije.U samoj aplikaciji, u kojoj se prijavljujete sa svojom lozinkom, postoji opcija digitalni novčanik ili eWallet. Klikom na ovu opciju na ekranu se pojavljuje bar kod. Čitačem bar koda za kupljene proizvode, radnik na kasi očitava bar kod sa vašeg telefona. Sa vašeg računa skida se iznos u vrednosti vaše kupovine i novac se transferiše na račun samog prodavca (restoran, butik, prodavnica itd). Takođe, ukoliko vaš telefon ima NFC opciju dovoljno je samo približiti telefon pos terminalu i račun će biti plaćen.

    Aplikaciju je moguće instalirati na telefonima sa NFC podrškom koja se koristi za beskontaktna plaćanja.Kao dodatni nivo sigurnosti eWallet se može koristiti samo na uređajima koji su sertifikovani od strane Mastercarda. Većina pametnih telefona proizvedena u poslednjih par godina poseduje ovu opciju. Proverite u svojoj banci da li su omogućili ovakav način plaćanja.

    Novim proizvodom,digitalnim novčanikom, spaja se tehnologija i instrument plaćanja tj.kartica, i omogućava se klijentima da putem eWallet-a plaćaju digitalnom karticom na svim POS terminalima sa mogućnošću prihvatanja beskontaktnih transakcija.

    Već sada, pojedini trgovinski lanci omogućili su svojim potrošačima da telefonom plaćaju sve što kupe, ali većina ljudi i dalje ne zna za ovaj vid plaćanja. U narednom periodu očekuje se da sve veći broj prodajnih objekata omogući ovu opciju plaćanja, čime ćete biti oslobođeni obaveze da podižete keš sa bankomata ili da nosite sa sobom uvek platnu karticu.

    Opustite se. Uskoro nećete morati da se hvatate za novčanik i prebrojavate novac na kasi. Zaboravite na bankomate i šaltere. Dovoljno je samo da imate telefon kod sebe, a bez telefona odavno ne idemo nigde. Ostavite novčanik kod kuće i uživajte u šopingu. Još samo da imate sredstva na računu i usrećićete sebe i svoje bližnje.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE