Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KST, pokrivalica

  70 godina KST-a: Sigurno ste se bar jednom dobro proveli u čuvenom Klubu studenata tehnike

  KST, čuveni Klub studenata tehnike, ove godine slavi 70. rođendan. Ovo kultno mesto studenata, ali i nešto starijih, počeo je sa radom 1952. godine, a zvanično je osnovan kao institucija, odlukom Rektora Visoke Tehničke škole 24. februara 1954. godine kao studentski klub Tehničkih fakulteta. 

  Kao jedan od najdugovečnijih i stariji od nekih od najpoznatijih sličnih klubova u Evropi i svetu, KST će tokom 2024. godine pod sloganom „Igra bez prestanka“ javnosti prikazati šta se sve dešavalo u poslednjih 70 godina, šta se radi danas i u kojim pravcima mogu da se razvijaju duh, kultura i kreativnost studenata Beogradskog univerziteta. Klub danas radi kao kafe, četiri puta nedeljno kao noćni klub-diskoteka, a preostalo vreme se koristi za scenske, muzičke, obrazovne i zabavne produkcije.

  Pola veka Maskenbala KST-a

  U dugoj i bogatoj istoriji KST je ugostio poznate profesore, književnike, pesnike, besednike, novinare, diplomate, takoreći sve glumce beogradskih pozorišta, izvođače moderne, rok i džez muzike, humoriste, sportiste i javne ličnosti. Stvarao je i sopstvene programe koji su postali kulturni fenomeni grada kao što su najdugovečnija Diskoteka u Beogradu (53 god), čuveni Maskenbal (50 god), Pešački reli (49 god), Brucošijade, mjuzikle i veliki broj koncerata za pamćenje. Za sve ove godine kroz KST je prošlo preko pola miliona studenata.

  Narednih desetak godina klub funkcioniše amaterski, kao i većina klubova u to vreme i većinu vremena posetioci provode igrajuci šah. Od 1962. kreću prave promene i počinje se sa organizacijom kulturnog, sportskog i zabavnog života studenata, uključujući i predavanja poznatih ličnosti, igranke itd.

  KST gradi svoj imidž do 1969. kada pravi veliki bum na kulturno-zabavnoj sceni Beograda otvaranjem diskoteke, u kojoj se razvijaju pravi samoupravni odnosi, dele zaduženja kao i odgovornosti, a sve to, u organizaciji studenata. To je ujedno i početak uzlazne putanje kluba koji u narednim godinama dobija samo pohvale, i stiče ugled mesta sa vrhunskom zabavom i sigurnošcu, bez neprijatnih scena i u opšte mogućnosti da do njih dode.

  Većina, trenutno, najeminentnijih organizatora kulturno-muzičkih dešavanja u Beogradu, a i šire, koji trenutno rade najveće projekte, svoje iskustvo sticali su u KST-u.

  Koncert za jubilej

  U sklopu jubileja, u utorak, 14. maja biće održana koncertna promocija albuma „Svet“ pijanistikinje Mare Dupont. Mara Dupont je pijanistkinja i kantautorka, a trenutno živi na relaciji Srbija – Francuska. Domaćoj publici do sada se predstavila sa dva autorska singla „Diši duboko“ i „Nisi tu“, a u toku je priprema promocije njenog albuma prvenca „Svet“.

  „Ovo je zaista velika stvar za mene. Pored toga što ću predstaviti svoj prvi album, imam priliku da nastupam u KST-u koji je u velikoj meri obeležio moje studentske dane u Beogradu. Od žurki vikendom, pa do nezaboravnih novogodišnjih Maskenbala. Ujedno mi mnogo znači što će uz mene na bini i iza nje biti dosta mojih prijatelja. Za publiku spremamo jedan nesvakidašnji koncert koji će ih povesti na zanimljivo muzičko putovanje“, rekla je ona. 

  Mara dupont

  Božidar Fotografija

  Nakon beogradskog koncerta, Mara Dupont će nastupiti u sredu, 15. maja u Kulturnom centru Zlatibor i u četvrtak, 16. maja u Požegi.

  Karte za koncert biće u prodaji od 20. aprila u Klubu studenata tehnike (od 09-17h), a mogu se rezervisati i putem telefona 011 3218 391 ili na mejl [email protected].

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Božidar Fotografija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE