Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvedite u ishranu čudo od biljke koja puni strane naučnih časopisa

    Nije čudo što svakog meseca kurkuma puni stranice naučnih časopisa. Ovaj vanvremenski lek poreklom iz Azije povoljno deluje na funkciju i rad mozga i srca, a nedavno je objavljen podatak da pomaže lečenju više od 600 bolesti. Čak je objavljeno preko 1500 naučnih studija koje dokazuju snažnu antikancerogenu aktivnost kurkume.

    Glavni aktivni sastojak u kurkumi je alkaloid kurkumin, koji daje začinu jarko žutu boju. Sadrži i vitamine B6, B3, folnu kiselinu i minerale (kalijum, gvožđe i mangan) i izvor je prehrambenih vlakana.

    Prema magazinu Molecular Nutrition & Food Research, dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Naučni tim iz Koreje i Amerike dokazao je da pigment kurkumin ima povoljno delovanje na insulinsku rezistenciju. Kurkuma se ozbiljno razmatra kao deo terapije i prevencije u lečenju dijabetesa.

    U ovom začinu pronađen je do sada i neotkriveni molekul koji blagotvorno deluje na mozak i rane na ljudskom telu. “Dejstvo ovog molekula, nazvanog CNB-001, nije preventivno već svojim delovanjem pomaže u tkivnom oporavku prouzrokovanom slabim dotokom kiseonika i krvi u mozak”, objasnio je Paul Lepchek, vođa istraživanja na neurološkom odeljenju klinike u Los Anđelesu.

    Ipak, kao jedna od najbitnijih stavki kurkume navodi se njeno raznovrsno antikancerogeno delovanje. Veruje se da je kurkuma najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Kao i da pomaže ženama u menopauzi koje su na hormonskim terapijama i smanjuje rizik od raka dojki. Istraživaja ukazuju na to da kurkuma delotvorno pomaže u prevenciji raka debelog creva i prostate. Kao i da sprečava leukemiju kod dece. Istražuje se i njen delotvorni uticaj kod Alchajmerove bolesti.

    Procenjuje se da kurkuma ima više od 600 lekovitih dejstava, kao na primer:

    Jača probavu
    Pomaže kod crevnih oboljenja (Kronova bolest, ulcerozni kolitis)

    Smanjuje nadutost
    Čisti jetru
    Normalizuje menstrualni ciklus
    Smanjuje upale kod artritisa (stvara Cox-2-enzim koji umanjuje bol koju artritis uzrokuje)
    Čisti krv
    Ubrzava metabolizam
    Lek je za kožne bolesti (dermatitis, ekcem, psorijaza)
    Koristi se za rane i opekotine
    Pogodan za tegobe disajnih puteva
    Protiv gljivica i bakterija (posebno delotvoran kod kandide)
    Protiv crevnih parazita
    Pomaže kod upale grla, upale nepca
    Protiv dijareje
    Neguje kožu
    Pomaže kod depresije
    ….

    U ishrani začin kurkumu možete koristiti na više načina i dovoljna je samo ½ do jedne kašičice. Dodaje se u rižoto, voćne slatate, salatne prelive, jela od povrća, krompir, palačinke, kolače i glavni je sastojak karija. Nemojte preterivati, jer će jelo imati neprijatno intenzivan miris. Ako vam ne odgovara ukus možete je konzumirati i u obliku kapsula. Posebno je popularan čaj od kurkume (stavlja se kašičica u šolju vruće vode). Budući da se obično jelu dodaje u gramima, kalorijski doprinos je zanemarljiv.

    Kurkuma je kod nas poznatija kao indijski šafran, dostupna je u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, po ceni od oko 1.500 dinara po kilogramu.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE