Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  50.000 Hrvata odlučuje o Tesli na kovanici evra

  Pedesetak hiljada građana Hrvatske odazvalo se pozivu centralne banke da učestvuju u izboru buduće hrvatske kovanice evra.

  Građani su dobili priliku da se izjasne o pet motiva na kojima je šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, dok se u javnosti najviše razgovaralo o šestom motivu s likom naučnika Nikole Tesle, preneo je dnevnik Večernji list.

  Konačnu odluku koji će se od njih naći na hrvatskom motivu kovanice evra doneće stručna komisija za novac, uzimajući u obzir i mišljenje građana.

  Očekuje se da će komisija izabrati „najmanje tri motiva“, o kojima će sredinom ove nedelje Hrvatska narodna banka obavestiti javnost. Nakon toga biće raspisan konkurs za likovno rešenje.

  Broj motiva na kovanom novcu evra razlikuje se od zemlje do zemlje u evrozoni, s tim da najveći broj zemalja, njih deset od ukupno 19 članica EU koje koriste evro, na svojim kovanicama ima tri motiva.

  Države koje su se odlučile za prikaz tri motiva na kovanicama, a to su Nemačka, Francuska, Portugal, Španija, Kipar, Malta, Finska, Slovačka, Letonija i Monako, najčešće imaju jedan motiv na kovanicama od 1 i 2 evra, drugi na kovanicama od 50, 20 i 10 evrocenta te treći na kovanicama od 5, 2 i 1 evrocenta.

  Članica EU koja želi u zonu evra mora da provede u ERM II bez većih potresa najmanje dve godine pre nego što se kvalifikuje za prelazak na evro. Hrvatska je u julu 2019. objavila nameru da se priključi ERM II i obavezala se da sprovede brojne mere sa ciljem da bez problema učestvuju u tom mehanizmu.

  Prema ispitivanju javnog mnjenja sprovedenog u maju, podrška uvođenju evra dostigla je 61 odsto, što je šest postotnih poena više nego u prethodnom ispitivanju iz 2020.

  Pokazalo se da 13 odsto građana Hrvatske snažno podržava uvođenje evra, a njih još 48 odsto uglavnom podržava, piše Večernji list.

  Većina građana (56 odsto) veruje da će uvođenje evra imati pozitivan uticaj na državu, ali 40 odsto ispitanika ne deli njihov optimizam i misli da će evro biti negativan okidač, piše Večernji list.

  U toj grupi populacije politički protivnici evra će verovatno tražiti podršku za mogući referendum koji je nedavno najavila desničarska stranka Hrvatski suverenisti.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE