Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 zanimljivih činjenica o životu najbogatije žene na svetu

  Medijima je odjeknula vest da je naslednica kozmetičkog giganta Loreala i najbogatija žena na svetu, Francuskinja Lilijan Betankur, preminula je u 95. godini.

  Svetski mediji pišu o njoj, a mi vam prenosimo neke od ključnih momenata iz njenog života.

  1.Lilijan Betankur je bila najbogatija žena i 14. najbogatija osoba na svetu, prema pisanju magazina Forbs koji je njenu imovinu u martu mesecu ove godine procenio na 39,5 milijardi dolara.

  2. Bila je ćerka Eugena Šilera (Eugène Schueller), hemičara i Naci simpatizera, koji je bogatstvo stekao kao pronalazač moderne farbe za kosu i osnivač je čuvenog brenda Loreal. Ipak, pisalo se i da je Jevrejima oduzimao imovinu u Nemačkoj, i pomagao francuskim, fašističkim organizacijama. Majka joj je umrla kada je imala 5 godina, i tako je Lilijan ostala sa Šilerom, čiju je kompaniju nasledila. Za Lilijan se kaže da je odrastala u gnezdu privilegija i tajni.

  3. Živela je u izobilju. Zidovi u njenoj ogromnoj kući ispunjeni su slikama Monea, Pikasa i Mondrijana. Imala je nekretnine u mnogim zemljama, kao i jahte u Mediteranu i na Karibima, i ostrvo na Sejšelima.
  Bila je i veoma darežljiva. Dala je milione evra na obrazovanje, medicinska istraživanja, humanitarne projekte, muzeje, umetnost…

  4. Betankur se našla na naslovnim stranama 2007. godine, jer su članovi njene pratnje optuženi da iskorišćavaju njeno mentano zdravlje – što je otvaralo mnoga pitanja i optužbe, ozbiljno preteći i poziciji tadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija.

  Kada je Andre Betankur, Lilijanin muž umro 2007. godine, njihova ćerka Fransoaz Betankur Mejers, odlučila je da preduzme zakonske mere protiv „najboljeg prijatelja“ svoje majke, ekscentričnog dendi fotografa i umetnika, Fransoa-Mari Baniera. On je optužen da je uzeo skoro milijardu evra u poklonima, uključujući slike, polise životnog osiguranja i platu zaposlenog u Lorealu (po nekim izvorima dobio je od nje čak i ostrvo na Sejšelima).

  Posluga u velikoj kući Betankurovih na sudu je svedočila kako se Banier razuzdano ponaša – leže u krevet sa cipelama na nogama, nema poštovanja ni prema kome, i zahteva novac. Ukratko, “dominantan je manipulator nad dezorjentisanom, bolesnom ženom.”

  Optužen je 2015. godine na tri godine zatvora, određena mu je novčana kazna od 350 000 evra i preko 158 miliona evra odštete.

  5. Čitava priča postala je nacionalna sapunica. Istraga je dovela do toga da čak i tadašnji predsednik Nikola Sarkozi bude ispitivan jer je navodno, tražio novac od nje, nakon što je objavljeno da Betankur ima demenciju. Neki izvori tvrde da je tako finansirana Sarkozijeva predsednička kampanja 2007. godine.

  Betankur od 2011. više nije mogla da vodi poslove zbog medicinskog izveštaja koji je pokazao da pati od demencije i početne etape Alcahajmerove bolesti, koja je krenula od 2006. godine. Retko se mogla videti u javnosti od kada je napustila Lorealov bord, 2012. godine.

  [preporucene_vesti ids=“275091″]

  Izvor: BIZLife/Strani mediji

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE