5 stručnjaka pred KRIZNI ŠTAB: "Hoće li da pobede pare ili život?"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 stručnjaka pred KRIZNI ŠTAB: “Hoće li da pobede pare ili život?”

  Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija biće održana danas u 15 sati, a prema ranijim najavama članova štaba, na toj sednici trebalo bi da bude doneta odluka o eventualnom pooštravanju mera, kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih.

  Kon: Situacija nije dobra, u pojedinim mestima katastrofalna

  Epidemiolog Predrag Kon rekao je, gostujući na RTS-u, da trenutna epidemijska situacija nije dobra, vanredna je, a u pojedinim mestima povremeno i katastrofalna.

  Dodaje da je britanski soj koronavirusa zastupljen sa oko 30 odsto i ističe da je taj soj pokazao daleko veću efikasnost u prenošenju u mlađem uzrastu.

  “Najvažnija preventivna mera nije zatvaranje, nego vakcinacija. Počinje vreme potpunog isterivanja virusa. Imunitet stečen vakcinacijom je znatno jači od imuniteta koji se dobija slabom infekcijom, ne mogu da tvrdim, ali najverovatnije je tako. Treba dve doze primiti”, ističe epidemiolog.

  Član Kriznog štaba ukazuje da nismo uspeli sa opštim merama – distancom, maskama, redovnim pranjem ruku.

  Dodaje da je važno reći da medicinski deo kriznog štaba nije tražio policijski čas, već da za vikend ne rade kafići i restorani, već samo apoteke, pumpe i prehrane.

  (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

  Dr Ivo Udovičić: Spirala se vrti opasno

  Pukovnik dr Ivo Udovičić, komandant Vojnomedicinskog centra Karaburma, kaže da je u poslednje vreme primetan porast broja onih sa teškom kliničkom slikom, dodajući da je veliki pritisak na intenzivnoj nezi.

  “Moramo da nađemo balans, ako krene preko 4.000 narednih dana, izgubili smo bitku i moramo otvarati nove kovid bolnice. Spirala se vrti opasno”, kaže pukovnik dr Ivo Udovičić.

  Ističe da je bolest izuzetno teška i da su komplikacije različite, često i iznenadne. Kaže da se dešava da je neko u dobrom opštem stanju, razgovara sa lekarima i da za sat vremena umre.

  Kada je reč o vakcinaciji, ukazuje da maske ne sme da se skine posle primanja prve doze vakcine.

  Prva doza, druga doza + 14 dana i apsolutno smo zaštićeni – da nećemo dobiti težu sliku. Možete da obolite, ali biće obična prehlada. Dok ste bolesni i zarazni ne smete ni sa kim da se viđate, možete da prenesete bolest”, kaže dr Ivo Udovičić.

  Dodaje da u bolnici ima pacijenata koji su se zarazili oko primanja druge doze, ali svi imaju blag oblik i nema problema sa bolešću.

  Dr Radmilo Janković: Jedna šibica bila dovoljna da se sve zapali

  Radmilo Janković, zamenik direktorka KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, ukazuje da se situacija na jugu Srbije dramatično pogoršava poslednjih dana.

  “Osim Vranja, danas Niš ima ubedljivo najveći broj zaraženih od početka epidemije, to je dva i po puta više nego u Beogradu ako gledate na sto hiljada stanovnika. To opterećuje zdravstveni sistem”, naglašava dr Radmilo Janković.

  Smatra da u genetici leži odgovor zašto različite osobe razvijaju različitu kliničku sliku.

  “Prvo je to aktuna virusna infekcija, zatim preterani imuni odgovor, pa posledice onoga što je virus napravio svakom organu. Poremećuje se čitav sistem i najviše pogađa sistem koagulacije”, kaže dr Radmilo Janković.

  (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

  Prof. Vera Pravica: Najgore je što je reakcija individualna

  Profesorka imunologije Vera Pravica sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu navodi da o virusu dosta toga znamo ali i da mnogo toga još ne znamo. Navodi da je reakcija na virus strašno individualna i da se ne zna kako će se organizam ponašati kroz nekoliko dana.

  Ukazuje da je virus klasičan SARS virus koji izaziva ozbiljan respiratorni sindrom.

  “Može da izazove autoimunske fenomene – naš imunski sistem umesto da se bori samo protiv virusa, počinje da se usmerava i protiv sopstvenih sturktura. Nije ovo jedini takav virus, ali je činjenica da ima raznih simptoma gde može da napadne razna tkiva i organe što nije posledica delovanja virusa, već našeg imunskog sistema”, kaže prof. imunologije.

  Dr Milanko Šekler: Da vidimo da li će da pobede pare ili život

  Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da podržava predlog medicinskog dela Kriznog štaba o potpunom zatvaranju i da se nada da će taj predlog biti usvojen.

  “Slažem se i podržavam sve mere koje predlaže medicinski deo Kriznog štaba. Nadam se da će ih na sledećoj sednici usvojiti ekonomski ili nemedicinski deo Kriznog štaba. Ostaje da vidimo da li će da pobede pare ili život”, rekao je Šekler za TV K1, a prenosi RTS.

  Kao primer je naveo Izrael koji je bio zaključan dok se sprovodila imunizacija, kako bi se sprečili kontakti i kako ne bi propala masovna vakcinacija.

  (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)

  Navodi da je u toj zemlji broj novozaraženih na dnevnom nivou počeo da se smanjuje kada su vakcinisali 40 odsto stanovništva.

  Podseća da je Srbija sa obe doze vakcinisala oko pola miliona građana, što je oko deset odsto od predviđenih za vakcinaciju, a da je potrebno da se vakciniše polovina.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19

  Izvor: RTS, K1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE