30 godina od izbijanja afere Agrokomerc

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  30 godina od izbijanja afere Agrokomerc

  Pre tačno trideset godina, jugoslavenska javnost saznala je za goleme finansijske malverzacije u jednoj od najvećih prehrambenih preduzeća Agrokomercu.

  Financijske poteškoće u koje je zapao najveći trgovačko-prehrambeni div na području bivše Jugoslavije, hrvatski Agrokor, nekako se podudaraju s 30. godišnjicom otkrivanja najvećeg finansijskog skandala u Jugoslaviji, u koji se upleo bosanski prehrambeni div Agrokomerc iz Velike Kladuše, podseća RTV Slovenije.

  Agrokomerc je bio projekat bosanskog biznismena iz Cazinske krajine Fikreta Abdića, koji je jedan od najvećih prehrambenih kompleksa u Jugoslaviji stvorio od poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši, koja je imala samo 26 zaposlenih. Agrokomerc je na vrhuncu svoje moći zapošljavao oko 13.600 ljudi, uglavnom na severozapadu zemlje, ali takođe i u drugim jugoslovenskim republikama. Za poređenje, Agrokor ima oko 60.000 zaposlenih.

  U noći sa 26. na 27. januar 1987. godine izbio je požar u centralnom skladištu podružnice Agrokomerca u Velikoj Kladuši. Požar je izazvao veliku štetu, koja je tada procenjena na oko pet miliona dolara. Istražitelji požara su kao mogući uzrok naveli termoakumulacijsku peć ili ljudski uzrok, ali su se pojavile i sumnje da je požar podmetnut. Podstakle su ih bivše jugoslavenske državne vlasti, jer je u to vreme Agrokomerc bio neosvojiva tvrđava za razne inspektore i kontrolore. U istrazi je učestvovala tadašnja Služba državne sigurnosti, koja će pokrenuti finansijsku istragu u Agrokomercu.

  Pola godine nakon požara, u avgustu 1987. godine, tadašnja vlada BiH, republičko Izvršno veće, izdalo je saopštenje da su se dogodile velike finansijske malverzacije u Agrokomercu. Dana 15. avgusta, beogradski list Borba objavljuje članak o tome da je Agrokomerc izdao oko 400 miliona dolara menica bez pokrića, i to kod 63 jugoslavenske banke.

  U skandalu Agrokomerc, mnogi su smatrali da je reč o uroti, jer su brojna jugoslavenska preduzeća tada poslovala po sličnim obrascima. Epilog afere bio je pad Agrokomerca, čije delove još uvek pokušava da proda Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Afera Agrokomerc je tada pomela sa položaja važne bosanske političare. Među njima Hamdiju Pozderca, koji je trebalo da preuzme vodstvo kolektivnog Predsedništva SFRJ-a.

  Bivši prvi čovjk Agrokomerca Fikret Abdić je uhapšen i osuđen na prvostepenom sudu za „kontrarevolucionarno ugrožavanje društvenog uređenja na 4,5 godine zatvora”, ali presuda nikada nije bila konačna. Iz zatvora je pušten krajem 1989. godine.

  Abdić je zbog svoje uloge u ratu u Bosni i Hercegovini (1993. godine je, između ostalog, proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna), kasnije za ratne zločine osuđen u Hrvatskoj najpre na 20 godina zatvora, a zatim mu je kazna smanjena na 15 godina. Nakon dve trećine odslužene kazne, pušten je iz zatvora u Puli. Vratio se u Veliku Kladušu gdje je izabran za opštinskog načelnika.

  Izvor: Seebiz/Indikator.ba

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE