Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  16 evropskih avio-kompanija REFUNDIRA novac za OTKAZANE LETOVE tokom pandemije

  Grupa evropskih avio-prevoznika saglasila se da refundira novac za karte putnicima kojima su letovi otkazani tokom pandemije kovida 19 i obavezala da će obezbediti bolje informacije o pravima putnika u budućnosti.

  Nakon razgovora sa Evropskom komisijom, 16 avio-prevoznika saglasilo se da će refundirati novac i bolje informisati putnike kada kompanije otkažu letove i ponude vaučere samo kada ih putnici odaberu.

  Među 16 avio-kompanija su ER Frans-KLM, Britiš ervejz, Izidžet, Lufthanza, Rajaner, TAP i Viz er.

  „U ranoj fazi pandemije, neke avio-kompanije su nametnule vaučere putnicima. Oni su delovali protiv evropskih pravila zaštite potrošača. To je bilo neprihvatljivo“, rekao je Didije Rejnders, evropski komesar za pravdu, navodi se u saopštenju.

  Za sprovođenje zakona o zaštiti potrošača u EU odgovorni su nacionalni organi u pojedinim državama Unije. Zakon EU, Uredbom o saradnji u oblasti zaštite potrošača, stvorio je mrežu državnih izvršitelja za koordinaciju po takvim pitanjima.

  Evropska komisija je navela da je to najveća akcija u okviru te mreže od kada postoji i prva koja se zasnivala na upozorenju Komisije.

  „Avio-kompanije su prekršile evropska prava potrošačka u ogromnim razmerama tokom pandemije“, istakla je Monik Gojens, generalna direktora Evropske organizacije potrošača CEUC, koja je uputila žalbu EU u julu 2020. godine.

  Šefica EU za transport Adina Valean izjavila je da je vreme da se avio-kompanije iskupe, jer mnogi putnici i dalje čekaju novac za neiskorišćene karte za letove koji su otkazani tokom prvih zaključavanja i dodala da će to povratiti poverenje između avio-kompanija i putnika.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE