Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  15 godina Saveta stranih investitora

  Savet stranih investitora (FIC) obeležio je sinoć svečanošću u Beogradu 15 godina poslovanja na tržištu Srbije a ministar finansija Dušan Vujović kazao je tom prilikom da je Srbija danas, posle tri godine reformi, jedna od najatraktivnijih lokacija za investicije na zapadnom Balkanu i šire.

  Vujović je kazao da Srbija nastoji da poboljša poslovnu klimu kako bi privukla što veći broj investitora, istakavši da je prošle godine zahvaljujući stranim investicijama otvoreno 16.400 novih radnih mesta.

  Navodeći da je jedan od najvažnijih razloga za dolazak stranih investitora kvalifikovana radne snage, ministar je kazao da je nezaposlenost u Srbiji smanjena sa 25,9 odsto na 11,8 odsto.

  „Investitori traže veliko i rastuće tržište. Srbija nije veliko, ali je rastuće tržište“, rekao je Vujović i podsetio da se Srbija trenutno nalazi na 47 mestu na svetskoj Duing listi, kao i da je pre tri godine bila pred bankrotom dok nakon osam meseci ove godine ima 60 milijardi evra suficita budžeta.

  On je naveo i da je vrednost direktnih stranih investicija u 2015. godini iznosila 1,8 milijardi evra, a prošle godine više od dve milijarde evra.

  „Prema analizi lista ‘Fajnenšl tajms’, Srbija ima 77 novih ‘grin fild’ projekata što je 12 puta više nego što je očekivano prema mogućnostima naše države“, kazao je Vujović.

  Ministar je dodao da je skraćeno vreme neophodno za registraciju biznisa na sedam u odnosu na nekadašnjih 12 dana.

  BIZLife na 15 godina FIC-a #bizlife #foreigninvestmentcouncil #belidvor #beograd #belgrade #business

  A post shared by BIZLife portal (@bizlife.rs) on

  Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova kazala je da je FIC ostao posvećen istim ciljevima od svog osnivanja, a to su otvoreno tržiše i jednaka pravila poslovanja za sve aktere.

  „Savet je za 15 godina nastavio da raste i po broju članica i kada je reč o ekspertizi i sve vreme je ostao nezavisan“, kazala je Jana Mihajlova navodeći da su članice tog tela „poketačka snaga rasta srpske ekonomije i novog zapošljavanja“.

  Ona je najavila da će Savet 8. novemba predstaviti novo izdanje „Bele knjige“ u kojoj su objedinjenje preporuke za dalje unapređenje poslovnog ambijenta kako bi tržište Srbije bilo atraktivnije za nova ulaganja.

  Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je u saopštenju povodom 15 godina rada Saveta stranih investitora da telo daje „veliki doprinos kvalitetnom i značajnom dijalogu privrede i države“.

  „Svojim preporukama koje svake godine objavljuju u ‘Beloj knjizi’, Savet stranih investitora pozitivno je uticao na poboljšanje poslovnog ambijenta“, kazala je Zorana Mihajlović a prenelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

  Ona je dodala da je cilj Saveta stranih investitora i Vlade Srbije da što više inostranih firmi ulažu u Srbiju, da sve one rade što bolje i lakše kako bi ostvarile veći profit, a da država od plaćenog poreza stvori modernu i uspešnu Srbiju.

  Savet stranih investitora je poslovno udruženje koje se zalaže za unapređenje i podizanje konkurentnosti srpskog tržišta. Trenutno okuplja više od 130 kompanija koje su u Srbiju uložile više od 28,7 milijardi evra sa učešćem od 21,7 odsto BDP-a i 22,2 odsto izvoza Srbije i koje direktno zapošljavaju više od 94.000 ljudi.

  15 godina FIC-a #foreigninvesencouncil #business #instaPOSAO #belidvor #beograd

  A post shared by BIZLife portal (@bizlife.rs) on

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Beta, Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE