11 RAZLOGA zbog kojih su Finci najsrećniji narod na svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  11 RAZLOGA zbog kojih su Finci najsrećniji narod na svetu

  Premda se nalaze na samom severu evropskog kontinenta, premda im noć zna da traje i duže od dana i da dobar deo godine provode na temperaturama ispod nule, Finci su najsrećniji narod na svetu.

  Zašto je to tako, moglo bi da objasni sledećih 11 razloga, piše Dnevnik.hr.

  Finci provode mnogo vremena u prirodi

  Oko 70 odsto teritorije zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zašto Finci rado vreme provode u prirodi. Okruženi šumom i prirodom, osećaju se mirnim, a neke od najpopularnijih aktivnosti tamo su duge šetnje i vožnja biciklom.

  Bogatstvo voda

  Finska se naziva i “zemljom hiljadu jezera”. Ova jezera su nastala kao rezultat ledenog doba koje se završilo pre 10.000 godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine, a gotovo svaki restoran će vam i ponuditi besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

  Novac za decu

  Finski roditelji svaki mesec za svako dete dobijaju 100 evra, a ono što je zanimljivo jeste da taj “dečji dodatak” vredi do detetove sedamnaeste godine. Ovaj novac neki troše, ali velika većina roditelja stavlja ga sa strane, te ga detetu daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti da velika većina mladih Finaca “startuje” sa 20.000 evra na štednoj knjižici…

  Najbolja pizza na svetu

  Cela priča krenula je s nekadašnjim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem koji je jednom prilikom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspeo da izjavi da nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može meriti sa italijanskom. Posledica? Tri godine kasnije Finska je osvojila takmičenje u spremanju pica, ostavivši iza sebe upravo Italiju, a pobednička pica zvala se – Berluskoni.

  Kraljevi recikliranja

  Finci su davnih dana shvatili da je recikliranje potreba, pa se tako čak više od 90 odsto otpada – reciklira. Devet od 10 plastičnih flaša moguće je reciklirati, a procenat kod staklenih, još je i veći.

  Poverenje u policiju

  Građani u Finskoj itekako veruju policiji. Poverenje je iznad 90 odsto, a i poverenje u ostale institucije takođe je na visokom nivou. Tako da, kod Finaca ne postoji problem nepoverenja u institucije…

  Neobični sportovi

  Teško je ovo uopšte i nazvati sportovima, ali nije ih lako staviti ni u neku drugu kategoriju. Bacanje mobilnih u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje “vazdušne” gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.

  Pravo na internet

  Tačno pre 10 godina, Finska je postala prva zemlja na svetu koja je pravo na internet proglasila osnovnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružaocima usluga da brzina mora biti najviša moguće, te da internet mora biti dostupan svima.

  Ludi za kafom

  Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu, Finci su drugi na svetu prema konzumaciji kafe po glavi stanovnika. Recimo da im, uprkos uvreženim mišljenju, mi nismo ni blizu.

  Besplatno obrazovanje

  Od malih nogu deca se usmeravaju na učenje jezika, tako da u Finskoj velika većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje u školama, kao i na univerzitetima, je besplatno, a finski obrazovni sistem je jedan od najboljih na svetu.

  Selo Deda Mraz

  Da, da, malo selo u Laponiji imena Joulupuki, može se posetiti tokom cele godine. Finski Deda Mraz čak ima i pasoš, iz kojeg saznajemo da je oženjen i rođen “nekad davno”. Eto, ovde očigledno veruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka, piše Dnevnik.hr.

  Izvor: Dnevnik.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • ZoraNS

   Mislim da je 12. razlog najvažniji. Imaju 6 meseci mraka pa se pare kao zečevi. Sunce dočekuju sa blaženim osmehom na licu...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE