Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  prag

  100.000 Čeha traži smenu vlade i pregovore sa Rusijom (FOTO/VIDEO)

  U centru Praga održan je veliki protest na kome je zahtevano da vlada, na čijem je čelu Petr Fijala, podnese ostavku do 25. septembra.

  Ukoliko se to ne desi, organizatori su najavili da će 28. septembra protesti biti organizovani širom zemlje i da će, u skladu sa Ustavom Češke, pozvati na građansku neposlušnost.

  Zbog toga smo več počeli da pregovaramo sa sindikatima, preduzetnicima, poljoprivrednicima, zaposlenima u saobraćaju i u drugim organizacijama kako bismo proglasili generalni štrajk, naveli su organizatori, prenosi Tass.

  „Cilj naših demonstracija je nužnost promene. Pre svega rešavanje pitanja električne energije i gasa koja će prouzrokovati destrukciju naše privrede već ove jeseni. Tražili smo od premijera Petra Fijale da sa nama pregovara ali nemamo odgovor. Tražićemo zato ostavku vlade“, naveo je jedan od organizatora protesta Jirži Havel.

  Masovnom skupu je, prema proceni organizatora, prisustvovalo 100.000 ljudi, dok je policija saopštila da ih je bilo 30.000 manje.

  Govornici, među kojima su bili političari, naučnici i javne ličnosti, okrivili su vladu za energetsku krizu i veliku inflaciju, a pozvali su vlast da odmah počne pregovore sa Rusijom o sklapanju kratkoročnih ugovora o snabdevanju Češke jeftinijim gasom i naftom.

  Vlada je optužena da vodi politiku koja je u suprotnosti sa nacionalnim interesima, zbog čega je poručeno da se zahteva neutralna pozicija povodom rata u Ukrajini.

  Premijer Fijala, koji predvodi koaliciju desnog centra sačinjenu od pet stranaka, za češku novinsku agenciju ČTK rekao je da oni koji demonstriraju i traže ostavku vlade ne vode računa o interesima zemlje.

  „Na protest su pozvale proruske grupe, bliske ekstremnim pozicijama, koje su protiv interesa Češke“, rekao je Fijala.

  Zaokret ka Rusiji?

  Glavni zahtev organizatora ovog protesta „Češka na prvom mestu“ jeste da koaliciona vlada premijera Fijale podnese ostavku, preokrene se spoljnopolitičko smeranje zemlje ka Rusiji od koje se očekuje jeftin gas a da Češka proglasi vojnu neutralnost ali takođe da počne da odlučuje nezavisno i od Svetske trgovinske organizacije ili UN.

  „Češka mora da se oslobodi i ne bude direktni politički podanik EU, STO i OUN“, piše u pozivnici za protest.

  Kao prvi neposredni zahtev osim hitne ostavke vlade demonstranti su postavili da vlada u ostavci ovlasti eksperte radikalnih nacionalista, komunista i drugih antisistemskih pokreta i inicijativa da oni u ime Češke ugovore sa Rusijom hitne isporuke jeftinog gasa.

  Zahtevaju i odlazak čeških proizvođača sa evropskih berzi električne energije i da se cela češka privreda oslobodi stranog kapitala i preduzeća.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE