Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  1 evro je početna cena Galenike

  Zainteresovanim kupcima Galenika će biti ponuđena po početnoj ceni od jednog evra, ali će budući vlasnik morati da plati još 25 miliona evra na ime postojećih bankarskih dugova kompanije.

  Ovo je predviđeno javnim pozivom za prodaju nekadašnjeg srpskog farmaceutskog giganta,a razlog za neuobičajeno nisku startnu cenu je vrednost kapitala koji se nudi na prodaju – kapital je negativan i iznosi minus 152 miliona evra, pišu Novosti.

  To se dešava kada razni krediti i obaveze „pojedu“ kapital neke firme, odnosno kada su njeni dugovi veći od svega onoga što to preduzeće poseduje. Dug Galenike prema bankama je, prema zvaničnim podacima, 71 milion evra.

  Budući vlasnik ove srpske farmaceutske kuće dug će moći u celini da otkupi za deo vrednosti, to jest za pomenutih 25 miliona evra, što je i osnovni uslov javnog poziva. Investitor će, takođe, morati da bude iz farmaceutske industrije, sa godišnjim prihodom od bar 300 miliona evra.

  Uz preuzimanje bankarskog duga „uz popust“, novi vlasnik bi radnicima Galenike trebalo da omogući socijalni program. Očekuje se da dobiju otpremninu od 400 evra po godini staža.

  Sindikalci očekuje od novog vlasnika da ispoštuje Zakon o radu i kolektivni ugovor, kao i da sa predstavnicima radnika ima otvoren socijalni dijalog koji je pretpostavka za mir i stabilnost kompanije.

  Zainteresovani kupci moći će prodajnu dokumentaciju da otkupe do 20. septembra za 250.000 dinara. Rok za dostavljanje ponuda biće 2. oktobar. Prema pisanju medija, nekoliko kompanija je zainteresovano za kupovinu Galenike, a najnoviji potencijalni kupac je švajcarska kompanija Amikus.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE