Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zvezda ovogodišnje „Doing bussines“ liste je Kosovo

  Svetska banka objaviće sutra godišnji izveštaj o lakoći poslovanja „Doing bussines 2020.“, a danas je objavila kojih 20 država je ostvarilo najveći napredak u poslednjih godinu dana.

  Na listi su Azerbejdžan, Bahrein, Bangladeš, Kina, Džibuti, Indija, Jordan, Kenija, Kosovo, Kuvajt, Kirgistan, Mjanmar, Nigerija, Pakistan, Katar, Saudijska Arabija, Tadžikistan, Togo, Uzbekistan i Zimbabve.

  Kosovo je, kako je objavila Svetska banka, olakšalo poslovanje u oblastima dobijanja građevinskih dozvola, električne energije, zaštite manjinskih investitora i sprovođenja ugovora.

  Da bi pojednostavila postupke izdavanja dozvola za gradnju, Opština Priština ukinula je zahtev da se mora obavestiti o početku gradnje i proveri lokacije, navodi Svetska banka u sižeu najvećih “zemalja-reformatora” na svetu.

  “U međuvremenu, Kosovo je donelo konsolidovani zakon o dobrovoljnom posredovanju koji obuhvata sve aspekte posredovanja, uključujući i sprovođenje sporazuma za posredovanje o nagodbi. Kosovo je usvojilo i novi Zakon o poslovnim organizacijama koji eioničarima omogućava širi pristup dokumentima kompanije, pre podnošenja tužbe”, navodi se u obrazloženju.

  Srbija je po prošlogodišnjem izveštaju zauzimala 48. mesto na listi zemalja po lakoći poslovanja, što je bio pad od pet mesta u odnosu na prethodnu godinu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE