Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŽENE poslednji put u penziju sa 62,5 godina, od NOVE godine stroža pravila

  Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju. Svaki zahtev koji je podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.

  Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kaže za RTS da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni.

  Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca – za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

  Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.

  Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.

  „Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca“, naveo je Stanković.

  Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. Naredne godine obe granice se pomeraju: Moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.

  Stanković savetuje građanima koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.

  Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan saž. To se može proveriti ili onlajn ili u nekoj od filijala PIO fonda.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bor Boranin

   Penzioneri toliko su unakaženi i poniženi tako da je povećalo i njihov odlazak..., a vođa je postao "njihov grobar", penzije ne menja više od dve godine i prosek penzije je stigao na 47,83% prosečne plate, a najstarija populacija pamti kada je prosečna penzija bila i 70% proseka plate. Idu dalje!? Švajcarska formula još više će unakaziti penzionere, jer plate rastu više od 10%, a inflacija veštački se drži na niskom nivou, oko 2% godišnje. Penzije dve godine nisu menjane, realno su pale za inflaciju ipovećanja cene. Od 2014. godine penzije su povećane za 7,53%, a vlasti lažu jer u porast su uračunali i prestanak otimanja kao povećanje penzije. Uslovi za odlazak u penziju samo se pogoršavaju, a penzije padaju. Penzioneri obrali ste bostan , ali zelenog.

  • Filozof

   Ja koliko znam žene imaju i moraju da imaju ista prava kao muškarci. I da ne bi smo pimerali odlazak u penziju sa vremena na vreme ja gladam da se u penziju ide sa 88 godia muškarci i žene.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE