Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZDRAVIJE i za ljude i za državnu kasu: STOP pušenju u zatvorenom?

  Ministarstvo zdravlja Srbije priprema izmene zakona kojim će se regulisati upotreba duvanskih proizvoda i potpuna zabrana duvanskog dima u zatvorenom prostoru.

  Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava sa poražavajućom statistikom. Puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15.000 ljudi.

  „Srbija gubi oko dva odsto BDP godišnje zbog posledica pušenja. Nije to samo zbog troškova lečenja već i zbog troškova koji nastaju u privredi“, navodi direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

  Pušenje u radnom prostoru zabranjeno je 2010. godine, a do kraja ove godine očekuje se izmena Zakona.

  „Promena će biti u smislu da se uvede potpuna zabrana duvana u zatvorenom prostoru“, kaže pomoćnik ministra zdravlja Vesna Knjeginić.

  Pušenje je jedan od glavnih uzroka hroničnih nezaraznih bolesti koje se mogu sprečiti. To se i pokazalo u zemljama koje su prve zabranile pušenje u zatvorenom prostoru.

  „Oni su u roku 25 godina za 20 odsto smanjili broj malignih oboljenja. Njihovo objašnjenje je da je to zbog drastičnih mera u kontroli duvana“, objašnjava predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev.

  U svetu duvan ubija sedam miliona ljudi godišnje. Državne kase imaju velike prihode od akciza na duvanske proizvode, ali su, po računici SZO, troškovi lečenja i bolovanja četiri puta veći.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE