Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakon o „švajcarcima“ PRI KRAJU, nepravilnosti su TAJNE

  Rok za prebacivanje stambenih kredita iz švajcarskih franaka u evro ističe krajem ove nedelje, nakon čega će Narodna banka Srbije detaljno proveriti primenu zakona.

  Narodna banka, koja kontroliše ovaj proces, već je pojedinim bankama upućivala dopise kojim ukazuje na neke sporne odredbe ugovora ponuđenih korisnicima. Nakon konverzije, NBS će, kako je potvrđeno Novostima, detaljno proveriti kako su banke primenile odredbe Zakona o konverziji.

  Prema navodima dužnika, novi ugovori potpisuju se tipski, tako što svaka banka po istom obrascu pravi ponudu svakom svom klijentu. Razlikuju se samo iznosi, kamatne stope i rokovi otplate.

  Ako u nacrtu ugovora neke banke postoji odredba da je „indeksiranje kredita u švajcarskom franku bilo zakonito u vreme podizanja kredita“, ta odredba će postojati u ugovoru svakog njenog korisnika.

  Zaduženi su se u proteklom periodu žalili na visinu kamatne stope koju im nude banke, na već pomenutu odredbu, kao i na neke druge stavke za koje smatraju da nisu u skladu sa Zakonom o konverziji.

  NBS najavljuje naknadnu kontrolu, a svaka utvrđena nepravilnost u ugovorima moraće da bude otklonjena za sve korisnike.

  Do sada je, prema podacima banaka, konvertovano oko 79 odsto kredita. S obzirom na to da nije istekao rok za primenu Zakona, može se očekivati dodatno povećanje broja konvertovanih kreditnih partija u evre.

  U NBS ističu da je postupak kontrole konverzije strogo formalan i da je uređen brojnim propisima koji zahtevaju preduzimanje određenih radnji u određenim rokovima, kao i sačinjavanje određenih akata koje inače banke mogu osporavati pred nadležnim sudom.

  NA pitanje da li su u nekim bankama utvrđene nepravilnosti u vezi sa konverzijom, i u kojim konkretno, u NBS kažu da „akti koji nastanu u kontrolnim postupcima, a koji se sprovode po Zakonu o bankama, određuju se i štite kao tajni podaci sa određenim stepenom tajnosti, i kao takvi u skladu sa zakonom ne mogu biti dostupni javnosti“.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE