Za razvoj vakcine protiv COVID-19 moguće i namerno zaražavanje ljudi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za razvoj vakcine protiv COVID-19 moguće i namerno zaražavanje ljudi

  Izvršni direktor AstraZenece, koja razvija vakcinu protiv koronavirusa na Unverzitetu Oksford, kaže da je prerano da ciljano izlože učesnike testiranja pokusa patogenu, ali to bi mogla biti opcija ako testovi naiđu na prepreke.

  Britanska farmaceutska kompanija je prošle nedelje započela 2. i 3. fazu razvoja vakcine i za testiranja traži oko 10.000 odraslih i dece u Britaniji.

  Određeni broj njih moraće da se zarazi tokom svog svakodnevnog života kako bi iščitavanje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko meseci bilo pouzdano.

  O takozvanim testiranjima na ljudima naučnici su razgovarali kao o alternativnoj opciji, a deo tog procesa je da se volonteri koji će primiti vakcinu namerno zaraze.

  “Utrkujemo se s vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već opada”, rekao je izvršni direktor kompanije Paskal Soriot na onlajn brifingu za medije. “Vrlo brzo će nivo bolesti biti nizak i postaće teško, tako da moramo raditi vrlo brzo.”

  “Ako zaraza padne, možda će se razmatrati ciljane zaraze, ali smatramo da je sada prerano za to”, dodao je.

  Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi se sprečila respiratorna bolest za koju trenutno nema leka i koja je ubila oko 360.000 ljudi.

  Soriot je rekao da je jedan tim s Oksforda, koji je u u aprilu počeo s ranim testiranjem ljudi na vakcinu kako bi utvrdio sigurnost i imunološke odgovore, već počeo deliti svoje početne rezultate.

  “Trebalo bi da vrlo skoro vidimo rezultate”, rekao je Soriot.

  Na Oksfordu tvrde da bi šira ispitivanja mogla trajati između dva i šest meseci, zavisno od toga koliko se još učesnika ispitivanja zarazi virusom.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE