Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za osam meseci izvoz IT blizu MILIJARDU evra

  Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IКT) usluga iz Srbije za osam meseci ove godine dostigao je 913 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. i 26,4 odsto više nego prethodne godine, saopštila je Vlada Srbije.

  Posebno ohrabruje suficit u razmeni usluga koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama i u ovom trenutku on iznosi skoro pola milijarde evra, a veći je od suficita u razmeni roba u bilo kojoj oblasti, što pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije o platnom bilansu.

  IКT sektor će, kako je naglašeno, nastaviti da bude u fokusu Vlade Srbije, kao „najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje“.

  Podseća se da je Vlada Srbije krajem 2016. godine formirala Ministarski Savet za IT i inovaciono preduzetništvo koji je napravio plan za unapređenje IT sektora u Srbiji.

  „Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017, 2018. i 2019. godini za unapređenje IКT sektora, izdvajaju se: uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u koju je uloženo više od 100 miliona evra“, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se i da je sprovedena reforma poreskih zakona koja omogućava poreske olakšice pri ulaganju u istraživanje i razvoj, u startapove, kao i u intelektualnu svojinu.

  U okviru reforme obrazovanja nastavljena je modernizacija kako bi se mladi osposobili za poslove u 21. veku, a privreda bila konkurentnija, pa je tako od ove školske godine uveden brzi bežični internet u 500 škola.

  „Trenutno postoji oko 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 đaka. Specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije pohađa oko 1.000 učenika, skoro šest puta više nego pre dve godine“, piše u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE