Vučić, Zaev i Rama inicirali "MALI ŠENGEN": Kroz region SAMO sa ličnom kartom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić, Zaev i Rama inicirali “MALI ŠENGEN”: Kroz region SAMO sa ličnom kartom

  Lideri Zapadnog Balkana na sastanku u Ohridu pokrenuli regionalnu inicijativu o “mini šengenu”, koja podrazumeva lakši protok ljudi, robe i kapitala među zemljama regiona.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će dogovor koji je postigao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, omogućiti da građani tri zemlje putuju samo sa ličnim kartama.

  Domaćin Zoran Zaev rekao je da je inicijativa o slobodnom kretanju robe, usluga, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Severna Makedonija i Albanija, prva samostalno pokrenuta inicijativa na Zapadnom Balkanu.

  Zaev je poručio je da je krajnji cilj regionalne inicijative međusobno priznavanje svih dokumenata, uključujući tu i dokumente agencija za hranu, fakultetske diplome i drugo. Lideri Zapadnog Balkana na sastanku u Ohridu “grade Balkan za 21. vek, region stabilnosti i prosperiteta”, dodao je on.

  “Srbija, Albanija i multietnička Severna Makedonija pokrenule su inicijativu kojom menjamo region i pozivamo druge partnere na Zapadnom Balkanu da nam se pridruže, da bi postao bolje mesto za život i bio bitniji faktor na celom evropskom kontinentu”, rekao je Zaev.

  Predsednik Srbije je istakao da je važno da se u regionu napravi ambijent normalnosti. “Nema tu nikakvih ‘Jugoslavija’, već samo boljeg života za sve naše građane, da se lakše kreću, lakše žive, i da imamo ambijent normalnosti, a ne sukoba i mržnje”, rekao je Vučić.

  Ništa bolje nismo smislili na Balkanu u prethodnih 30 godina, naglasio je predsednik Srbije i dodao da će za ovaj projekat tražiti i podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, sa kojim bi trebalo da se sastane u ponedeljak.

  Na sastanku Vučića, Zaeva i Rame u subotu postignut je dogovor o zajedničkim radnim dozvolama i prelasku granica bez pasoša. Zaev dodaje i da je razrađen konkretan plan kako da se priznaju diplome između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

  Vučić je rekao da će uvođenje dežurstava za fitosanitarne inspekcije omogućiti brže kretanje kamiona. “Predstavnici Svetske banke rekli su da će se uštedeti oko 120 miliona evra samo ako se dežurstva uvedu na pojedinim prelazima”, rekao je Vučić.

  Ovaj dogovor omogućiće i da, u slučajevima kada isti investitori posluju u Srbiji i Severnoj Makedoniji, mogu da razmenjuju radnike i inženjere.

  “Time ćemo drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za direktne strane investicije. Moći ćete za manje od dve godine da vidite značajan procentualni rast jer ćemo zajedno da kreiramo bolji ambijent”, rekao je predsednik Srbije.

  Vučić je najavio da će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije moći da putuju bez pasoša, samo sa ličnom kartom, pa će biti organizovane i zajedničke turističke ponude.

  Crna Gora će razmisliti, BiH bez stava

  Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulć najavila je da će njena zemlja dobro promisliti o inicijativi, dok je predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao da BiH nema konsenzus u vezi sa “malim Šengenom”.

  “Crna Gora je u Ohridu imala prvi put priliku da bude detaljno upoznata sa inicijativom lidera Severne Makedonije, Srbije i Albanije o boljoj povezanosti regiona i o toj inicijativi će naša Vlada i naša država dobro promisliti sa aspekta benefita za svoje građane i privredu. Naravno, i sa aspekta bolje evropske integracije u EU”, rekla je Sekulić nakon sastanka u OIhridu.

  “BiH će konačan stav doneti u skladu sa našim procedurama i posle ozbiljne analize od strane ovlašćenih institucija, poslovne zajednice, eksperata iz oblasti koje inicijativa tretira”, naveo je Zvizdić.

  Izvor: RTS, BIZLife, Agencije

  Foto: Predsedništvo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE