Vodeći francuski operater KRIV za samoubistva radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vodeći francuski operater KRIV za samoubistva radnika

  Francuska kompanija za internet i telekomunikacije Oranž proglašena je krivom zbog niza samoubistava radnika krajem 2000. godine dok je to preduzeće prolazilo kroz privatizaciju.

  Oranž je kažnjen sa 75.000 evra, a bivši direktor Didije Lombar osuđen na četiri meseca zatvora i novčanu kaznu od 15.000 evra.

  Niz tragedija počeo je pokušajem kompanije da ukine 22.000 radnih mesta i prerasporedi još 10.000 zaposlenih da bi se prilagodilo konkurenciji.

  Tužioci su nabrojali najmanje 18 samoubistava i 13 pokušaja samoubistva od aprila 2008. do juna 2010. Sindikati tvrde da je rukovodstvo teralo radnike da napuste posao ili prihvate preraspodelu.

  “Uprava nije poštovala važeće zakone o odnosu prema radnicima i ovim želimo da osiguramo da se slučaj ne ponovi. Sud je uvažio da su mere kompanije bile krajnje podmukle i da su dovele do niza tragedija”, kaže advokat porodica žrtava Žan Pol Tesonije.

  Iako rukovodioci negiraju odgovornost jer te ljude nisu poznavali, sud je presudio da su i oni i kompanija krivi za kolektivno, moralno uznemiravanje.

  “Ova odluka je politički motivisana. Šokiran sam načinom na koji je sud rešavao ozbiljan poslovni slučaj, želeli su da zadovolje sebe i druge, a ne da se bave pravosuđem”, kaže advokat bivšeg direktora Oranža Žan Vil.

  Ostali rukovodioci su takođe osuđeni na zatvorske i novčane kazne. Još se čeka odluka da li će kompanija morati da plati odštetu od dva miliona evra.

  Oranž je i dalje vodeća francuska telefonska kompanija i posluje u 26 zemalja širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE