Vlahović: Rast od 7% duplira BDP Srbije za deceniju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlahović: Rast od 7% duplira BDP Srbije za deceniju

  Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.

  Prošlogodišnji rast, koji je suštinaski uzrokovan bumom građevinske industrije i kapitalnim projektom „Turski tok“, Srbiju pomera napred u poređenju sa zemljama Centralne i Istoče Evrope, rekao je Vlahović za Novosti.

  Prema njegovim rečima, ključni preduslov za dostizanje i održavanje visokih stopa rasta jesu investicije i institucije.

  „Pri tom, Srbija mora da ima ambicioznu razvojnu agendu koja će omogućiti dostizanje rasta po stopama od sedam odsto godišnje. To bi dovelo do dvostruko većeg BDP u periodu od jedne decenije. Takav rast bi, po nivou standarda stanovništva, snažno približio Srbiju proseku koji danas postoji u EU“, rekao je Vlahović.

  Pomenuti ambiciozni rast, kako kaže, podrazumeva značajno veći udeo investicija u BDP-u i to do nivoa od 26 odsto, a danas je taj udeo 22 odsto BDP.

  Navodi da je potrebno i povećati produktivnost, koja je tek trećinu evropskog proseka, a neophodne su i mere na povećanju izvoza, koji je danas oko 40 odsto BDP-a, sa čime je povezan stepen konkurentnosti.

  Programom „Srbija 2025“, rekao je Vlahović, ako dobro razumem najavljuje se povećanje javnih investicija na više od pet odsto BDP-a, što je pozitivno i što je u skladu sa našim preporukama povećanja ukupnnih investicija.

  Pri tome, dodaje, važno je da struktura javnih investicija bude ekonomski produktivna, t.j. da budu zastupljena ulaganja koja imaju direktni i indirektni uticaj na ukupnu ekonomsku aktivnost.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE