Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veća energetska stabilnost za Beograd: Kablovi prolaze ispod auto-puta

  U okviru modernizacije elektromreže u Beogradu „Elektroprivreda Srbije“ provući će kablove ispod autoputa od nove trafostanice „Beograd 23“ kod Autokomande i tako obezbediti stabilno snabdevanje državnih institucija, bolnica, privrednih subjekata i drugih korisnika u centru grada, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom obilaska radova.

  Da bi se povezala trafostanica sa korisnicima i istovremeno sačuvale postojeće instalacije, bušilica će ispod autoputa Beograd-Niš u dužini od 80 metara probiti zemlјu i omogućiti provlačenje cevi prečnika 60 centimetara u kojoj će biti prostora za ukupno 14 visokonaponski kablova od 110 kV. Buši se u obliku parabole da bi se izbegle instalacije, a najveća dubina ispod saobraćajnice biće 5,5 metara.

  „Zahvat je vrlo neobičan, ali izvodlјiv, a cilј je da se prvobitno provuče devet 110 kilovoltnih snopova i spoji TS na Autokomandi sa TS „Beograd na vodi“, što će omogućiti stabilno snabdevanje celog centra Beograda“, istakao je Grčić.

  Pouzdanije napajanje imaće Klinički centar, lokacija Skajlajn, MUP u Kneza Miloša, bolnica „Dragiša Mišović“, kao i vatrogasna i policijska stanica na Voždovcu, sud u Ustaničkoj, Dom zdravlјa, privreda i drugi korisnici. Stabilno snabdevanje električnom energijom centra Beograda omogućiće njegov dalјi razvoj, izgradnju i investicije.

  „Trafostanica „Autokomanda“ biće završena tokom zime i vrednost te investicije je oko 900 miliona dinara, dok zahvat bušenja i provlačenja kablova ispod autoputa košta oko milion evra, odnosno nešto manje od 120 miliona dinara“, rekao je Grčić i dodao da EPS sve radi da bi prekidi u napajanju bili što kraći.

  Grčić je podsetio da EPS nastavlјa modernizaciju širom Srbije jer osim što sve institucije moraju da imaju stabilno napajanje i privreda raste, sve veći broj investitora stiže pa je razvoj energetske infrastrukture uslov za dalјi privredni rast.

  „Gradimo nove trafo stanice, rekonstruišemo stare, jačamo celu mrežu, povećavamo kapacitet i stvaramo uslove za nove investicije“, rekao je Grčić i dodao da time EPS prati i razvojnu politiku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE